Vojvođanski klub o Orbanovoj "karti": Da li će iko u Srbiji osuditi teritorijalne pretenzije?

Vojvođanski klub osudio je najnovije "kartografske" provokacije mađarskog premijera Viktora Orbana.
Javna poruka koju je premijer i lider ultradesničarskog Fidesa uputio mađarskim maturantima, objavljivanjem mape tzv. velike Mađarske na kojoj je Vojvodina prikazana u granicama istorijske Ugarske kraljevine, predstavlja još jednu opasnu provokaciju autoritarnog režima u Budimpešti, smatraju u Vojvođanskom klubu. 
 
"Ovakve nedorasle i opasne teritorijalne pretenzije predstavljaju narušavanje mira i stabilnosti u regionu i trebalo bi da izazovu reakciju zvaničnog Brisela i evropskih institucija. Vojvođanski klub javno pita i predstavnike autoritarnog režima u Beogradu da li će se i kad osuditi ugrožavanje mira i teritorijalnih pretenzija prema teritoriji Republike Srbije, koju javno i otvoreno čini Vučićev veliki prijatelj i saveznik Orban", navodi se u saopštenju Vojvođanskog kluba.
 
Kako dodaju, predsednici i premijeri svih ostalih, ovom mapom pogođenih zemalja odmah su "jasno i nedvosmisleno osudili Orbanova poigravanja sa evropskim mirom". 
 
"Znači li ćutanje srbijanskih zvaničnika na Orbanove provokacije da naprednjački režim prepušta Vojvodinu Orbanovom nacionalizmu i podržava velikomađarske ideje, ideološki bliske njihovim velikosrpskim pretenzijama? Vojvođanski klub poručuje: granice u Evropi su konačne i svako poigravanje sa Vojvodinom je opasna i neodgovorna provokacija. O Vojvodini se danas, kao i u prošlosti, neće odlučivati bez nje same. Zbog toga, antievropski autoritarci – dalje ruke od Vojvodine i njenih granica", zaključuju u Vojvođanskom klubu.
  • Dragan Markovljev

    13.05.2020 08:57
    Kako to rade Česi
    Možda bi za ovo što napišem mogao neki Javni pravobranilac da me pošalje na Sud, ali mislim da će to shvatiti dobronamerno.
    Kao pravi a rekao bih ortodoksni Srbi što su sačuvali Srpstvo posle 1389, Vojvodjanski Srbi dižu glas za razliku od Srba ispod Save i Dunava koji se tome podsmehuju.
    Na drugu stranu, braćo Srbi, kada bi Srbi u toj mapi dobili ista prava koje danas imaju Madjari u Srbiji, bili bismo odmah u EU. Pragmatični Česi bi u svemu tražili to dobro, kao što su 1939 dočekali Hitlera u Pragu sa zastavama pa više od pola veka videli u Moskvi oca i majku, dabi danas pljuvali po Rusima i Rusiji i čine sve da obrišu i zaslugu i zahvalnost Crvenoj Armiji koja ih je oslobodila i dala im državu.
  • Jasa

    12.05.2020 19:34
    Laktanje
    Nije se AV , zadjaba laktao sa Orbanom .
    Prodao je on i Vojvodinu !
  • Psiholog

    12.05.2020 15:38
    @Imperija12.05.2020 • 09:55
    Žalosno je koliko ljudi ovde dođe da se isprazne i ostavljaju komentare, a niđe veze ni sa čim i sa kim. Ispiračaj se ti sam sa sobom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".