Italijanski premijer: EU rizikuje da ne bude snažan globalni igrač

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da je zbog krize izazvane pandemijom neophodno ažurirati debatu o "vrsti" Unije koja će omogućiti zaštitu stubova EU.

Izvor: Beta

Subota, 09.05.2020.

15:20

Italijanski premijer: EU rizikuje da ne bude snažan globalni igrač
EPA-EFE/ CHIGI PALACE HANDOUT

On je naveo da bi to trebalo učiniti poput jedinstvenog tržišta i Šengena, kao i fundamentalnih principa, poput solidarnosti.

"Moramo da zaštitimo i stubove i principe EU kakvu je znamo već decenijama i shvatimo da bez dalje integracije Unija rizikuje da ne bude konkurentna i otporna kao globani igrač", rekao je Konte u intervjuu za Euraktiv Italija koji je danas počeo da radi u okviru evropske mreže EURACTIV.

"Želim da dodam da su to pitanja koja zahtevaju doprinos svih članica i da je kriza pokazala da više ne treba da se odlažu u ime 'minimalističkog' pristupa Evropi", istakao je Konte.

Italijanski premijer je govorio i o budućnosti Evrope i, pored ostalog, podržao završetak Ekonomske i monetarne unije inspirisane "punom ravnotežom između odgovornosti i solidarnosti".

"Ništa manje nije važno ni unapređenje postojećih opcija za pojednostavljenje odlučivanja u Savetu i oko oblika uključivanja građana, uz punu transparentnost izrade politika, što je cilj od suštinskog značaja, posebno prema mladima na našem kontinentu", kazao je Konte.

Italijanski premijer je rekao i da je Rim i dalje "oprezan" kada je reč o korišćenju Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) u krizi zbog pandemije korona virusa, ali da će odluka biti na parlamentu.

Ako se nova pravila kojima će se upravljati novom kreditnom linijom budu smatrala adekvatnim, na italijanskom parlamentu je da odluči da li će je koristiti ili ne, rekao je Konte.

Evrogrupa je juče dala zeleno svetlo za korišćenje kreditne linije od 240 milijardi evra za podršku ekonomijama zone evra pogođenim pandemijom. Odlučeno je da maksimalno dospeće zajmova bude deset godina uz povoljnu kamatnu stopu od blizu 0,1 odsto.

"Oko ESM, kao što sam već više puta rekao, ostajemo oprezni", ponovio je Konte.

Komentarišući ulogu Evropske centralne banke (ECB) u pandemiji, Konte je istakao da je monetarna politika dala "snažan prvi odgovor".

"Sada Evropska komisija i članice moraju da urade isto", rekao je italijanski premijer dodajući da, ako fiskalni odgovor na pandemiju nije pošten prema svima, "rizikujemo veoma opasne efekte".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: