Najnovije vesti
Vesti Društvo
(UŽIVO) Broj zaraženih od korone prešao 10.000, četiri osobe preminule, sve MANJE PACIJENATA NA RESPIRATORIMA

(UŽIVO) Broj zaraženih od korone prešao 10.000, četiri osobe preminule, sve MANJE PACIJENATA NA RESPIRATORIMA

U Srbiji su u poslednja 24 sata preminule 4 osobe od posledica zaraze virusom korona, a na Covid 19 je pozitivno novih 89 osoba. Izlečenih je do sada 2.732.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
koronablog 18 RAS Milos Cvetkovic, Aleksandar Slavkovic, Aleksandar Dimitrijevic Foto: Miloš Cvetković, Aleksandar Slavković, Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
koronablog 18 RAS Milos Cvetkovic, Aleksandar Slavkovic, Aleksandar Dimitrijevic
Foto: COVID19 / screenshot

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 213, a registrovana su ukupno 10.032 potvrđena slučaja zaraženih virusom korona. Na respiratorima je iz dana u dan sve manje pacijenata, danas je ukupno 43, dva manje nego juče. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 5.728 osoba. Do sada je ukupno testirano 134.533 osoba.

Šta znamo do sada:

  • Broj zaraženih širom sveta premašio je četiri miliona, a preminulo je više od 275.000 ljudi
  • Poslanici u Skupštini Srbije izglasali su u sredu ukidanje vanrednog stanja, ali su na snazi ostale vanredne mere
  • Ukidanjem vanrednog stanja u Srbiji, od četvrtka, 7. maja ukida se policijski čas, ali ostaju neke vanredne mere - držanje distance, zabrana javnih okupljanja
  • Stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da više vremena provode u svojim domovima
  • Od ponedeljka, 4. maja sa radom su počeli restorani i kafići, kao i gradski prevoz u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu
  • Od danas, 8. maja, biće uspostavljen gradski saobraćaj u Beogradu, a istog dana biće otvoreni i tržni centri
  • Od 11. maja biće otvoreni vrtići i produženi boravak, dok je za avio-saobraćaj predviđeno puštanje 18. maja
  • Građani stariji od 65 godina, od ponedeljka, 27. aprila, svakoga dana mogu da izlaze u šetnju u trajanju od sat vremena, u periodu između 18 časova i 1 sat posle ponoći
  • Ne rade predškolske, školske i visokoškolske ustanove, nastava se odvija na daljinu
  • Oni koji prekrše odluku o izolaciji, moći će da budu osuđeni na zatvor od tri godine
  • Prvi oboleli u Srbiji je muškarac iz Subotice (43), a prvi preminuli muškarac iz Kikinde (59)

Kako biste uvek imali najtačnije, najbrže i proverene informacije, sve o korona virusu čitajte u "Blicovom" blogu uživo.

15.15 - Srpska privreda mogla bi da živne u poslednjem kvartalu ove godine

U poslednjem kvartalu ove godine srpska privreda bi mogla da živne ukoliko ne dođe do drugog talasa korona virusa i većih posledica, a optimizam bi trebalo da bude umeren jer je srpska ekonomija dosta usmerena na evropske, pa samim tim i dalje prilike zavise od razvoja i oporavka zemalja u Evrozoni, rečeno je na onlajn konferenciji čija je tema bila kako korona virus utiče na tržište i koje promene nameće poslovanju.

14.15 - Oko 100 vakcina protiv kovida u pretkliničkoj fazi

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovia" Bojan Trkulja rekao da je ovo situacija bez presedana, zdravstvena kriza je pogodila ceo svet i ne postoji rešenje koje bi moglo da se donese, a da ne bude globalno. Farmaceutske kompanije su se zavetovale da će ponuditi vakcinu u lečenju kovida pod nekomercijalnim uslovima.

13.15 - Da li je korona virus krenuo od Vojnih igara u Vuhanu?

Nakon što su Francuzi ove nedelje testom potvrdili da se prvi slučaj zaraze korona virusom u njihovoj zemlji pojavio 27. decembra, a ne krajem januara kako se pre mislilo, u mnogim evropskim zemljama ponovo se rade testovi uzetih uzoraka iz novembra i decembra koji bi mogli da potvrde da li su neke tadašnje viroze i čudne upale pluća zapravo bile Kovid-19, preneo je “Jutarnji list”.

12.40 - U Rusiji peta po broju zaraženih

Broj novozaraženih korona virusom u Rusiji ponovo je veći od 10.000.

12.10 - Zakupci poslovnog prostora ili da plate 50 duga do kraja godine ili ceo na rate sledeće

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da će zakupci poslovnog prostora, koji tokom vanrednog stanja nisu plaćali zakup na osnovu odluke Grada, dobiti rok od 30 dana da se izjasne da li žele da plate 50 odsto duga do kraja godine ili na 12 mesečnih rata čitav dug tokom sledeće godine.

11.35 - Kon: Nisam mogao da prećutim Nestoroviću

Epidemiolog dr Predrag Kon objasnio je jutros u kojim situacijama bi pojedinac mogao da bude kažnjen sa 50.000 do 150.000 dinara, koliko će iznositi maksimalna kazna za one koji krše mere propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti o kom se govorilo juče.

11.05 - Prosečna starost preminulih u Republici Srpskoj 70 godina

Najmlađa među novo preminulima u Republici Srpskoj je žena iz Banjaluke, koja je imala 42 godine, a koja je imala više hroničnih udruženih obolenja. Analiza Instituta za javno zdravstvo RS pokazala je da je prosečna starost preminulih u Srpskoj 70-71 godina.

10.35 - Kako će izgledati letovanje u Grčkoj

"Postepeno ponovo otvaramo ekonomiju naše zemlje i nadamo se da ćemo biti spremni za sezonu letnjih odmora. Dočekivali smo turiste više od 50 godina i želimo da nastavimo, pokazujući isto gostoprimstvo po kome smo vrlo dobro poznati. Biće nam više nego drago da i ove godine dočekamo naše srpske prijatelje.", ovo kaže Jorgos Dijakofotakis, ambasador Grčke u Beogradu, u momentu kada je veliki broj građana Srbije, koji je navikao da letnji odmor provede u ovoj zemlji, u dilemi šta da radi predstojećeg leta zbog pandemije.

Sve procedure ostale su iste
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Sve procedure ostale su iste

10.05 - Zaraženo još 18 osoba u Republici Srpskoj

U poslednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo RS i Univerzitetskom kliničkom centru RS testirano je 688 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 18 osoba u Srpskoj.

9.45 - Preminule dve žene u Doboju

Dve starije žene iz Teslića, kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona, preminule su u poslednja 24 časa u Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju, piše Srna.

9.25 - Broj zaraženih korona virusom premašio četiri miliona

Broj slučajeva infekcije novim korona virusom u svetu je premašio četiri miliona. Prema podacima sajta Worldofmeters.info, ukupno je zaraženih u svetu 4.014.503, umrlo je 276.253, a oporavilo se 1.387.274 ljudi.

9.10 - Prvi vikend bez policijskog časa i temperaturom od 27 stepeni

Vikend sa zabranom kretanja pratio nas je proteklih nedelja, izuzev prethodnog, kada kretanje nije bilo dozvoljeno od 18 sati. Danas je prva subota tokom koje nema policijskog časa, a temperature će biti gotovo letnje, pa svi koji nemaju poslovnih obaveza moći tokom celog dana da uživaju. Oprez je i ipak i dalje neophodan, treba voditi računa o zdravlju i zaštititi i sebe i druge.

8.45 - "Naredne dve nedelje su ključne"

"Naredne dve nedelje su ključne". Ova rečenica, na neki način, obeležila je dosadašnji tok epidemije u Srbiji. Članovi Kriznog štaba Vlade izgovorili su je toliko puta, da su građani stekli utisak da, zapravo, nije ni bilo one koja nije "ključna". Ipak, čini se da je došlo vreme da ovu, sada već čuvenu rečenicu. ponovimo još jednom. I da sa njom, konačno, "ispratimo" korona virus.

I dalje neophodan oprez
Foto: Nenad Pavlović / RAS Srbija
I dalje neophodan oprez

8.25 - 182 dece u Srbiji je izlečeno od korona virusa

Od početka epidemije do sada, kod 220 dece je u Srbiji potvrđeno prisustvo Covid-19, a prema dosadašnjim iskustvima, većina njih je imala srednje tešku ili uglavnom lakšu kliničku sliku. U bolnicama je ostalo još 38 malih pacijenata.

8.10 - Kako sada rade domovi zdravlja

Prema informacijama koje je "Blic" dobio od Ministarstva zdravlja, kovid ambulante pri domovima zdravlja nastaviće da rade za sve one koji imaju respiratorne infekcije i tegobe - dakle, svi pacijenti će se tamo prvo javljati kako bi se procenilo da li je u pitanju korona virus ili nešto drugo ukoliko imaju ovaj simptom.

7.52 - Dr Kon: Bilo bi dobro da stariji od 65 godina i hronični bolesnici IZBEGAVAJU javni gradski prevoz

Prof. dr Predrag Kon, epidemilog i član Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa, rekao je za RTS da se preporučuje starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima da izbegavaju korišćenje gradskog prevoza koliko je to moguće.

7.44 - U KC Niš 125 pacijenata, devet na respiratorima

U Kliničkom centru Niš ukupno je hospitalizovano 125 pacijenata, sa potvrđenim prisustvom korona virusa kovid-19. U starom delu KC Niš smešteno je ukupno 113 pacijenata i u novoj zgradi KC Niš 12 pacijenata.

- Od ukupnog broja hospitalizovanih, potvrđenih pacijenata, devet je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i oni se nalaze u jako teškom opštem stanju. Svi pacijenti su pod 24 - časovnim nadzorom i detaljnim monitoringom životnih funkcija od strane lekara i medicinskog osoblja niškog Kliničkog centra. Njihov klinički status se procenjuje iz minuta u minut, a terapijske mere preduzimaju u odnosu na terapijski odgovor.

7.38 - Sve više država gleda kako da zadrži svoje turiste, a jedna u okruženju ne žali ni EVRA

Foto: Profimedia, EPA/ Philipp Guelland / RAS Srbija

Države će ove godine dati sve od sebe kako bi što više turista zadržale unutar svojih granica i tako pomogle privredi i oporavku domaćeg turizma od uticaja pandemije. Od promotivnih kampanja, preko vaučera, do kartica sa novcem koji se može potrošiti samo u zemlji, države se već utrkuju koja će imati bolju ponudu za turiste.

7.32 - Nestorović: Virus slabi, nema potrebe da se otkažu Guča i Egzit

Govoreći o festivalima, kao što su Guča i Exit, pulmolog i član Kriznog štaba Branimir Nestorović. rekao je da nema razloga da se ne održe i da je odjavljivanje epidemije više "pravni problem", jer su potrebna dva inkubaciona perioda bez ijednog novog pacijenta da se epidemija odjavi, a to je 28 dana.

- To je predugo, ne možemo da čekamo toliko. Moje mišljenje je da treba da se sastane Komisija za zarazne bolesti i kada budemo imali jedan, dva slučaja dnevno da se epidemija odjavi - rekao je Nestorović za TV B92.

Branimir Nestorović
Foto: B92 / screenshot
Branimir Nestorović

7.27 - Evropska unija zatvorila granice do 15. juna

Evropska komisija pozvala je zemlje EU i Šengenske (bezvizne) zone da na još 30 dana produže privremeno ograničenje putovanja u zemlje članice. Ograničenje se odnosi na sva putovanja građana trećih zemalja koja nisu od suštinskog značaja, a primenjuje se na spoljnim granicama EU obuhvatajući i zemlje Šengena koje su van EU (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska).

7.20 - Zaražene dve radnice vrtića u Majdanpeku

U Predškolskoj ustanovi "Marija Munćan" u Majdanpeku dve zaposlene su pozitivne na Covid-19.

Izvršeno je kolektivno testiranje svih zaposlenih u skladu sa najavljenim početkom rada vrtića od ponedeljka a o početku rada ove predškolske ustanove biće odlučeno na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije.

U toku je prikupljanje kontakata obolelih koji će biti testirani i izolovani. Ovo je treći slučaj obolelih od korona virusa u Majdanpeku nakon što je jedan pacijent u aprilu preminuo od posledica Covida-19.

7.14 - Počeo gradski prevoz u Nišu

U Nišu je danas počeo sa radom i gradski saobraćaj na svim linijama, po letnjem redu vožnje. Gradski štab za vanredne situacije grada Niša doneo je preporuku da svi građani Niša, a ne samo zaposleni, mogu koristiti javni prevoz.

Počeo gradski saobraćaj u Nišu
Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija
Počeo gradski saobraćaj u Nišu

7.07 - Za ulazak u Srbiju biće neophodan negativan test na korona virus

Za ulazak u Srbiju sada će biti neophodan negativan test na korona virus, i to ne stariji od tri dana. Ova zdravrstvena preporuka usvojena je danas, potvrđeno je "Blicu".

7.00 - Dobro došli

Dobro došli u "Blicov" blog uživo u kojem ćemo iz minuta u minut pratiti sva dešavanja u vezi pandemije korona virusa na domaćem i globalnom nivou.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođete i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

Otvoren je i jedinstveni kontakt centar za Kovid 19 - 19819