Najnovije vesti
Vesti Društvo
OKO 100 VAKCINA PROTIV KOVIDA U PRETKLINIČKOJ FAZI Ipak, ništa od cepiva do kraja godine, a evo na šta su se zavetovale farmaceutske kompanije

OKO 100 VAKCINA PROTIV KOVIDA U PRETKLINIČKOJ FAZI Ipak, ništa od cepiva do kraja godine, a evo na šta su se zavetovale farmaceutske kompanije

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovia" Bojan Trkulja rekao da je ovo situacija bez presedana, zdravstvena kriza je pogodila ceo svet i ne postoji rešenje koje bi moglo da se donese, a da ne bude globalno. Farmaceutske kompanije su se zavetovale da će ponuditi vakcinu u lečenju kovida pod nekomercijalnim uslovima.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Bojan Trkulja Foto: RTS / screenshot
Bojan Trkulja

Prema nekih izvorima, sedam, a prema drugim osam, vakcina-kandidata protiv kovida 19 je u prvoj ili drugoj fazi kliničkih ispitivanja, a čak 82 su, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u pretkliničkoj fazi, odnosno ispituju se u laboratorijskim uslovima ili na životinjama.

Podaci o bezbednosti i efikasnosti koji se od prošlog meseca proučavaju na zdravim dobrovoljcima, biće poznati u maju i to je tek prva faza studija.

Vakcina ne pre kraja godine

Sve u svemu, vakcina se ne očekuje pre kraja godine. U EU se sve otvorenije govori o tome da vakcina treba da bude dobro čitavog čovečanstva, a ne, kako kaže predsednik Makron, vlasništvo jednih ili drugih. Da li će to biti globalni odgovor na virus korona, za RTS priča doktora koji dobro poznaje farmaceutske kompanije.

Pročitajte još

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovia", rekao je da u ovom momentu osam vakcina u fazi kliničkog ispitivanja, dok je stotinak kandidata za vakcinu u pretkliničkom istraživanju.

Prema njegovim rečima, u ovom momentu je teško spekulisati o tome da li će ovih osam stići na cilj pre nego neki od kandidata od ovih 100 studija jer je kompleksan proces.

Sve dok ne dobijemo rezultate treće faze, ne možemo sa sigurnošću reći da li je nešto dovoljno bezbedno, kaže Trkulja.

- Mislim da ćemo pravu prognozu moći da damo krajem 2020. godine - rekao je Trkulja.

Troškovi leka

Govoreći o troškovima novog leka, kaže da je proces kompleksan i da dugo traje, razvoj leka od momenta kada se identifikuje potrebna supstanca za koju se smatra da će postati lek pa do momenta kada dobije dozvolu za stavljanje u promet, traje i duže od deset godina.

Pretklinička testiranja teraju obično tri do pet godina, laboratorijska testiranja na životinjama traju pet godina, kliničke studije traju oko šest godina i kada se sve stavi na papir, nije ni čudo da s obzirom na to da su klinička istraživanja kompleksna, uključuju veliki broj pacijenata, ta suma izađe u proseku oko milijardu i milijardu i po dolara, u zavisnosti o kakvom leku je reč, za koju oblast.

Pročitajte još

- Ta suma raste iz godine u godinu, kako popunjavamo polako uspešnim terapijama određene bolesti i ostaju sve izazovnije oblasti za koje nemamo rešavanje zadatak postaje kompleksniji pa cena rešavanja problema raste - rekao je Trkulja.

Ističe da se javnost se fokusira na lekove koji imaju veliki promet.

- Od 10.000 supstanci koje uđu u pretklinička testiranja, jedna postane lek. Od osam supstanci koje prođu sva pretklinička ispitivanja i dođu u prvu fazu kliničkog istraživanja samo jedna postaje lek, a od svakih deset lekova koji dođu na tržište dva povrate sredstva koja su u njih uložena - objasnio je on.

Kada su u pitanju inovativne farmaceutske model poslovanja je takav da svake godine 15 odsto godišnjeg prometa morate da uložite u razvijanje novih terapija, gde nemate garancija da će do uspeha doći jer od 10.000 supstanci sa kojima počnete istraživanje - samo jedna postane i lek.

Globalno javno dobro dostupno svim ljudima

- Ovo je situacija bez presedana, zdravstvena kriza je pogodila ceo svet i ne postoji rešenje koje bi moglo da se donese, a da ne bude globalno. Kada vakcina dođe na tržište videćemo koliko će biti efikasna, da li će biti sezonska, da li će moći da traje duže vreme, ali farmaceutske kompanije su se zavetovale da će ponuditi po nekomercijalnim uslovima - biće dostupna svima pa i našoj zemlji. Ne možete rešiti pandemiju tako što će se lečiti samo bogati ili samo razvijene zemlje -ukazuje Trkulja.

Doktor Trkulja zaključuje da velika sredstva koja su uložena u razvoj svih tih kliničkih studija velikim delom potiču iz javnog novca, pa postoje određeni uslovi koji se moraju poštovati da vakcina bude dostupna onog momenta ako i kada se pojavi.