У АПАТИНУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

Традиционалним полагањем венаца на спомен-обележја палим борцима НОР, жртвама фашизма рата 1941-1945. године, борцима Црвене армије и погинулим борцима рата 1990-1999. године, као и на бисте народних хероја, у Апатину и Пригеревици обележен је Дан победе над фашизмом.

Због пандемије коронавируса свечаност је сведена на минимум. Венце су на на споменик, спомен-плоче и бисте народних хероја положиле делегације Скупштине општине Апатин, председница Ника Петровић и секретар Марко Ђумић, СУБНОР општине Апатин, делегације Првог центра за обуку Војске Србије из Сомбора, Организације резервних војних старешина, Удружења пензионисаних војних лица, те представници Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

Деветог маја 1945. капитулацијом нацистичке Немачке окончан је Други светски рат у Европи и тај датум се од тада обележава као Дан победе. Девети мај се слави и као Дан Европе.

Безусловну капитулацију Немачке у Берлину је нешто иза поноћи, у ноћи између 8. и 9. маја 1945. потписао фелдмаршал Вилхелм Kајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор, а у Југославији је то потрајало до 15. маја.

Датум који представља службени завршетак Другог светског рата јесте 2. септембар, када је на америчком бојном броду Мисури у Токијском заливу Јапан потписао капитулацију, након што су САД бациле атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки.

У рату који је трајао нешто мање од шест година, нашла се 61 држава и око 110 милиона војника.

Процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, од тога је цивила било између 38 и 55 милиона.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *