Capital.ba

Mađarska banka OTP u gubitku u prvom kvartalu

09.05.2020. / 13:03

BUDIMPEŠTA – Mađarska banka OTP saopštila je da je u prvom tromjesečju poslovala s gubitkom zbog znatno većih rezervacija za očekivani otpis kredita povezan s pandemijom koronavirusa.

 

U periodu od januara do marta OTP je zabilježio konsolidirani gubitak nakon poreza od 4,1 milijardu forinti (11,7 milijuna evra).

Isto period prošle godine banka je zaključila s konsolidiranom dobiti nakon poreza od 72,6 milijardi forinti.

Ukupni troškovi rizika iznosili su 91,7 milijardi forinti, u odnosu na 6,2 milijarde forinti u istom periodu prošle godine.

Najveći dio troškova činile su rezervacije za otpis kredita, prema međunarodnim računovodstvenim standardima koji su prilagođeni pogoršanim izgledima za privredu zbog pandemije.

Kada se isključe efekti prilagođavanja, banka je prvo tromjesečje zaključila s konsolidovanom dobiti nakon poreza od 31,8 milijardi forinti.

Ukupni prihodi porasli su 18 odsto, na 283,9 milijardi forinti.

Neto prihodi od kamata poskočili su 23 odsto, na 200,3 milijarde forinti. Sličan postotni rast zabilježen je i u stavci neto prihoda od naknada i provizija koji su dostigli 69,2 milijarde forinti.

OTP-ova hrvatska podružnica poslovala je u prvom ovogodišnjem tromjesečju s dobiti nakon poreza bez efekata prilagodbi od 2,64 milijarde forinti, manjom 70 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu.
Ukupni su joj prihodi smanjeni pet odsto, na 19,4 milijarde forinti.

Neto kamatni prihodi zabilježili su isti postotni rast, na 14,7 milijardi forinti. Neto prihodi od naknada i provizija pali su četiri odsto, na 3,8 milijardi forinti.

Rezervacije za otpis kredita iznosile su 5,73 milijarde forinti. U istom prošlogodišnjem periodu otpustila je 426 miliona forinti rezervacija za otpis kredita.  Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!