09. maj  2020. 12.26  | Izvor: Tanjug

Brži oporavak od korone uz kombinaciju tri antivirusna leka

ATLANTA -

Kombinacija tri antivirusna leka u lečenju koronavirusa, uz primenu terapije koje jača imuni sistem, dovodi do bržeg oporavka pacijenata, pokazala je studija rađena na Univerzitetu u Hong Kongu.

Doktor Kvok-Jung Jen i njegovi saradnici sa Univerziteta u Hong Kongu testirali su kombinaciju tri antivirusna leka za lečenje pacijenata zaraženih korona virusom.

Terapija obuhvata kombinaciju ritonavira i lopanivira koji se koriste za lečenje HIV-a, beta interferona, leka za multiplu sklerozu i remdesivira koji se inače koristi za lečenje Kovid-19. Svi pacijenti obuhvaćeni istraživanjem imali su blage do umerene simptome bolesti, a terapija je sprovođena u prvih sedam dana po dobijanju pozitivnog rezultata testa.

Jedna grupa pacijenata lečena je samo kombinacijom lekova koji se koriste kao terapija za HIV, dok su ostali lečeni kombinacijom svih navedenih lekova. Istraživanje je pokazalo da je prva grupa pacijenata bila bolesna 12 dana u proseku, a ostali sedam.

Osim toga, pacijenti lečeni kombinacijom tri antiviralna leka bili su u boljem stanju već nakon četiri dana.

Ova terapija je superiornija u poređenju sa terapijom ritonavirom i lopanivirom u pogledu ublažavanja simptoma bolesti i skraćivanja njenog trajanja, istakli su autori ove studije.

Oni su napomenuli da je terapija bezbedna i da ima malo neželjenih dejstava, kao i da je prilikom lečenja Kovid-19 veoma važno da se što pre otpočne sa terapijom.

Doktor Piter Čin-Hong sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku tvrdi da ova studija nudi novu nadu za lečenje pacijenata obolelih od Kovid-19. On je za CNN izjavio da su ovi lekovi bezbedni, a i lako su dostupni, za razliku od remdesivira.

Tagovi
Srodne vesti