Najnovije vesti
Vesti Politika
"SVE VIŠE GLEDAMO U BALKAN" Ambasador Riker za "Blic": Mnoge zemlje se nalaze u situaciji u kojoj moraju da se takmiče sa MALIGNIM AKTERIMA - RUSIJOM I KINOM

"SVE VIŠE GLEDAMO U BALKAN" Ambasador Riker za "Blic": Mnoge zemlje se nalaze u situaciji u kojoj moraju da se takmiče sa MALIGNIM AKTERIMA - RUSIJOM I KINOM

Ruski i kineski uticaj predstavljaju stalni problem, i nešto što smo primetili mnogo ranije. Mi želimo da taj uticaj nadmašimo, ali u pozitivnom smislu, kaže za "Blic" ambasador Filip Riker iz Biroa za evropske i evroazijske poslove američkog Stejt departmenta.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
riker kina rusija RAS Shutterstock Tanjug AP Foto: Shutterstock, Tanjug / AP / RAS Srbija
riker kina rusija RAS Shutterstock Tanjug AP

Govoreći o ponašanju i uticaju Rusije, pa i Kine tokom pandemije korona virusa, on se osvrnuo i na region Zapadnog Balkana. Na pitanje "Blica" da li su SAD zabrinute zbog ruskog uticaja u Srbiji, i da li je on eventualno povećan nakon što je došlo do širenja virusa COVID-19, Riker nagoveštava buduće pojačano američko interesovanje.

- Mi sve više gledamo na zapadni Balkan i jugoistočnu Evropu kao na koherentan strateški prostor u kojem su ljudi doneli odluku da gledaju ka zapadu i da se uključe u Evropsku uniju, što je slučaj sa mnogim zemljama, poput Severne Makedonije koja se priključila NATO, ali koje se nalaze u situaciji u kojoj moraju u isto vreme da se takmiče sa određenim malignim akterima, Rusijom i Kinom. Mi želimo da taj uticaj nadmašimo u pozitivnom smislu - kaže Riker za "Blic".

Pročitajte još

Navodi i da SAD veruju da zemlje i narodi zapadnog Balkana sami odlučuju gde i u koga žele da gledaju, koji su im ciljevi u angažovanju.

- Ruski i kineski uticaj su stalni problem, nešto što smo videli i pre. Dezinformacije su ključni deo toga, i to je nešto na čemu ćemo i dalje raditi zajedno sa drugim partnerima - naveo je Riker za "Blic".

Filip Riker
Foto: Profimedia
Filip Riker

Sa druge strane, specijalni izaslanik Stejt departmenta i koordinator Globalnog centra za angažman Lea Gabriel, kaže da ovo nije samo regionalno pitanje kada su u pitanju lažne vesti i dezinformacije.

- Ono što smo videli od Rusije je da širi i pojačava štetne dezinformacija o krizi COVID-19 širom regiona i širom sveta. I to vidimo takođe kada je reč o Kini. I samo da navedem jedan od najkritičnijih ruskih narativa, to su lažne naracije da je Amerika proizvela COVID-19 kao biološko oružje - navela je ona za "Blic".

Pročitajte još

Kako kaže, oni su izbacili lažni narativ da su američke i druge zapadne vlade koristile napore kao deo šeme, kako bi povećali kontrolu nad svojim stanovništvom.

- Oni su pokušali da izbace lažne narative da su Rusija i Kina globalni lideri u suzbijanju virusa, dok EU, NATO i Sjedinjene Države nisu voljne ili nisu u stanju da reše problem. Sve ovo je neutemeljeno i štetno za naše kolektivne napore na suzbijanju virusa i obezbeđivanju javnog zdravlja i za razvoj ekonomija širom sveta. Dakle, mislim da je važno prepoznati da je ovo zaista globalno pitanje kada su u pitanju dezinformacija i propaganda koju vidimo i iz Rusije i iz Kine - navela je Gabriel.

I ona i Riker govorili su na specijalnom brifingu koji je organizovao biro za odnose sa javnošću američkog Stejt departmenta.