BiH

Odbačena odluka UIO BiH o početku rada na novom terminalu

Odbačena odluka UIO BiH o početku rada na novom terminalu
Foto: Srna | Odbačena odluka UIO BiH o početku rada na novom terminalu

BIJELJINA - Špediteri sa graničnog prelaza Rača poručili su da neće početi sa radom na novom carinskom terminalu u Bijeljini dok im ne budu obezbijeđeni svi uslovi koje su naveli i detaljno obrazložili rukovodstvu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Špediteri su juče na oglasnoj tabli Carinske ispostave Bijeljina obaviješteni da će rad na novoj lokaciji započeti u ponedjeljak, 11. maja.

"Budući da je za registrovanje nove poslovne jedinice i ispunjavanje drugih uslova za rad špeditera na novoj lokaciji neophodan period od najmanje 10 dana, špediteri bi, ukoliko bi postupili u skladu sa odlukom UIO BiH o početku rada Carinske ispostave Bijeljina na novom carinskom terminalu, svoju djelatnost obavljali protivzakonito, što ni u kom slučaju neće učiniti", navela je advokat Sanja Gavrić, zastupnik 25 špediterskih kuća sa sjedištem na Rači.

Prema njenim riječima, današnjom odlukom direktora UIO BiH usvojen je samo jedan zahtjev špeditera koji se odnosi na pojednostavljenu proceduru prolaska kamiona preko Rače do Carinske ispostave Bijeljina, bez TR prijave, što je poseban slučaj postupka u kojem se ne podnosi provozna carinska prijava, s tim da ovom odlukom nije obuhvaćen granični prelaz Pavlovića most u Bijeljini.

Nisu usvojeni zahtjevi za odgađanje preseljenja terminala do okončanja vanrednog stanja izazvanog virusom korona, a nema ni sporazuma sa Inspektoratom Republike Srpske i Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara o otvaranju kancelarija fitosanitarne i veterinarske inspekcije na novom carinskom terminalu.

Gavrićeva dodaje da nije ispunjen zahtjev špeditera za omogućavanje plaćanja jedinstvene naknade za korištenje carinskog terminala na graničnom prelazu Rača i Carinskoj ispostavi Bijeljina, ni o regulisanju zakupodavnog odnosa između UIO BiH i špeditera sa Rače.

Prema njenim riječima, obrazloženje UIO BiH je da direktor nije nadležan za donošenje tih odluka, te da su za odlučivanje o navedenim zahtjevima nadležni Upravni odbor UIO BiH, Inspektorat Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Advokat ističe da upravo UIO BiH nije usvojila prijedlog špeditera da se na sastanak u Banjaluci pozovu i predstavnici Inspektorata Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, uz ocjenu da je time unaprijed onemogućila rješavanje pitanja otvaranja novih kancelarija fitosanitarne i Veterinarske inspekcije.

Gavrićeva navodi da su zahtjevi špeditera 28. aprila dostavljeni UIO BiH, ali ih oni nisu proslijedili Upravnom odboru, kao nadležnom tijelu za odlučivanje o postavljenim zahtjevima koji se odnose na plaćanje jedinstvene naknade za korištenje carinskih terminala i umanjenja visine zakupnine za poslovne prostore na Rači, te najavljuje da će se u vezi sa zahtjevima koji su odbijeni špediteri obratiti i neposredno Inspektoratu Republike Srpske i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kao i Upravnom odboru UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije