Foto: Shutterstock, Star Sport
Foto: Shutterstock, Star Sport

Nastavak nacionalnih liga daje nadu da bi Evroliga mogla da se vrati na velika vrata

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.05.20. | 18:07

Sve više košarkaških nadmetanja predstavilo je svoje planove za nastavak sezone. I dok se u Izraelu, Španiji i Nemačkoj sve više zahuktava, u Turskoj i na Jadranu je sve otvoreno. Još se čeka potvrda o odigravanju Superlige Srbije...

Ogromne probleme je virus korona napravio širom planete, ali se stvari sada polako, ali sigurno vraćaju u normalu. Sve veći broj sportskih takmičenja najavljuje svoj povratak. Fudbal tu prednjači, ali se u košarci takođe jasno vidi pomak ka boljem.

A samo pre mesec dana kada je Evroliga bila u potpunoj „zavrzlami“ oko nastavka tekuće sezone, pesimizam je bio i te kako prisutan. Bez obzira na to što se govorilo u javnosti, klubovi su nekako polako počeli da se pripremuju za eventualno otkazivanje tekuće takmičarske godine.

Izabrane vesti

Konačna odluka o nastavku sezone u elitnom evropskom košarkaškom takmičenju biće doneta 24. maja, kada će biti objavljeno gde i na koji način će eventualno biti odigrane preostale utakmice iz tekuće sezone. Situacija se menja iz časa u čas, a sve veći broj nacionalnih prvenstava nagovestio je povratak na scenu. Sve to daje ohrabrujuće vesti, jer samim tim višestruko rastu šanse da se Evroliga ipak završi onako kako je to bilo predviđeno – na terenu.

Izraelsko košarkaško prvenstvo rešilo je da prvu utakmicu organizuje krajem narednog meseca. Čelnici ovog takmičenja izbacili su detaljan raspored, kojeg će svi klubovi morati detaljno da se pridržavaju. Kako naglašavaju iz Izraela, sve do 17. maja će trajati određeni organizacioni period, nakon čega će svi igrači biti podvrgnuti dvonedeljnom karantinu, koji počinje istog dana i završava se 31. maja. Treninzi bi potom počeli istog dana, a prvi mečevi bi u tom slučaju mogli da se odigraju prema planiranom, 20. juna. Na programu će biti susreti 22. kola.

Po završetku ligaškog dela šampionata uslediće četvrtfinalna serija koja će se igrati na dve pobede, posle čega bi usledio Fajnal For u poslednjoj sedmici jula. Sve utakmice igraće se u dvoranama u kojima je bilo planirano da se odigraju, ali prisustvo publike neće biti dozvoljeno. Uz to, svaki tim igraće dva puta nedeljno, kako bi sve uspelo da se privede kraju u adekvatnom roku.

Čelnici tamošnje lige naglasili su da se takmičenje nastavlja sa pretpostavkom da će sponzor prvenstva nadoknaditi sve ekonomske gubitke timovima, a koji su bili izazvani prekidom zbog pandemije virusa korona.

Nemačka je takođe nedavno objavila da će se košarka igrati u ovoj državi, ali po nešto drugačijem formatu. Naime, deset timova uzeće učešće u završnoj fazi, pri čemu će oni biti podeljeni u dve grupe. Prva četiri sastava iz obe grupe nastaviće svoj put dalje kroz četvrtfinale, polufinale i finale. Samo se čeka potvrda nemačkih vlasti, koja će biti doneta najkasnije do 18. maja, kako bi bila omogućena dalja organizacija i bio napravljen detaljan kalendar.

U Zemlji Pancera bi se po tom planu odigralo ukupno 36 utakmica, pri čemu bi finalisti odigrali deset susreta u samo tri nedelje. Samim tim, umor i eventualne povrede se takođe postavljaju kao veoma realne. Ipak, uzimajući u obzir da se fudbalska Bundesliga vraća već polovinom naredne nedelje, sam povratak košarkaškog prvenstva zbog toga deluje kao normalna stvar.

Međutim, treba napomenuti da je veliki broj takmičenja već objavio kraj. Među njima su izuzetno kvalitetni šampionati poput VTB lige, potom italijanska Serija A, te litvansko i grčko prvenstvo. Francuska se, recimo, nada da će sve privesti kraju u septembru, pominjali su se i hibridni formati kojim bi se tekuća sezona „spojila“ sa narednom.

Španci su slično kao i Nemci već predstavili svoj plan da takmičenje nastave sa 12 timova, ali nije određen tačan datum nastavka. Zapravo, čitav plan još nije dobio zeleno svetlo, pa je sve i dalje u magli, iako su prvi veliki koraci napravljeni. Što se Turske i ABA lige tiče, ne isključuje se apsolutno ništa, počev od mogućeg poništavanja sezone, pa sve do eventualnog nastavka.

Košarkaška Superliga Srbije naglasila je da bi prve utakmice mogle da se odigraju već početkom juna, ukoliko bi treninzi počeli do 10. maja. Leon Deleon rekao je krajem aprila da u tom slučaju Partizan i Zvezda ne bi igrali od samog početka, već da bi se priključili tek po završetku takmičenja u dve grupe, gde bi se sastali sa pobednicima.

„Glavna nepoznanica je koronavirus i pandemija, a ne odluke Evrolige, Evrokupa i ABA lige o nastavku sezone. To tek dolazi posle. Predložio sam da se od 1. ili 2. juna do kraja meseca odigra Superliga, ukoliko se ne budu igrali Evroliga, Evrokup i ABA liga, gde učestvuju Partizan, Zvezda, Mega i FMP, a ako se ta takmičenja nastave, večiti rivali ne bi učestvovali u Superligi. Predlog je da se oni priključe u plej-ofu“, istakao je tada Deleon.

Sve u svemu, povratak košarke na veliku scenu je još daleko i veliki broj stvari bi mogao da se desi dok konačno ne dočekamo njen povratak. A ono što je odmah jasno jeste da će se termini utakmica u Izraelu i Španiji preklapati sa završnim turnirom Evrolige, te da bi timovi tada bili u nelagodnoj situaciji da biraju koje takmičenje bi igrali. Svakako, mečevi će se igrati bez prisustva publike, mnogi košarkaši neće ni moći da se vrate u svoje timove i izvesno je da će biti određenih problema sa samim ugovorima.

Međutim, svetlo na kraju tunela daje nagoveštaj naših vlasti da bi završni turnir mogao da se odigra u Beogradu, bez ikakvih restrikcija. Zeleno svetlo je dato za sve klubove, a samo postojanje potencijalnog domaćina uliva veliku nadu da bi Evroliga zaista mogla da se završi na terenu. A kako je Krunoslav Simon u jednom intervjuu nedavno izjavio, ne treba dovoditi u pitanje finansijski aspekt Evrolige, jer njen cilj je da se sezona svakako završi na terenu, pre svega zbog dogovora sa sponzorima i vlasnicima televizijskih prava.


tagovi

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara