Dobro došli u vodič kroz K-Ligu: Korejski Juve pretplaćen na titule, armijski klub sigurno ispada, Hjundai sa tri tima, a Samsungovo čedo u kontinuiranom padu

Vreme čitanja: 12min | pet. 08.05.20. | 08:05

Pred vama je kompletna analiza starta šampionata istočnoazijske zemlje: Koliko mogu Aleksandar Pešić sa Seulom i Aleksandar Paločević sa Pohangom, zašto su sve oči uprte u Stefana Mugošu, ko je regrutovao veterane i još mnogo zanimljivosti je pred vama...

Dobro došla nazad, K-Ligo. Verovatno niko u Južnoj Koreji, čak ni oni najveći optimisti među zvaničnicima, nisu mogli donedavno da zamisle da će cela planeta sa nestrpljenjem iščekivati start tamošnjeg fudbalskog prvenstva. Nije da su zvezde najvažnije sporedne stvari na svetu pohrlile u zemlju omeđenu Žutim, Istočnokineskim i Japanskim morem, već je pandemija virusa korona uspostavila novi poredak. Onaj po kojem će čak i najbolji u ovoj igri, iz karantina, preko TV prijemnika pratiti utakmice K-Lige.

Pre dve nedelje, čelnici šampionata Južne Koreje - koja se uspešno bori sa globalnom pošasti - zvanično su objavili da 37. izdanje K-Lige startuje 8. maja dvobojem Đonbuka i Suvona, upravo na dan kada je pre gotovo četiri decenije sve krenulo. Doduše, po skraćenom rasporedu. Umesto dosadašnjih 38 mečeva, ekipe će u novoj kampanji da odigraju po 27.

Izabrane vesti

Dok kineska Superliga nije imala šanse da počne, a japanska Džej liga bila primorana da posle odigranog 1. kola stopira šampionat, Južna Koreja je postala druga istočnoazijska država koja otvara prvenstvo tokom globalne pandemije, posle Premijer lige Tajvana. Nažalost, na početku nećemo biti u prilici da vidimo navijače na tribinama sa šoljom rezanaca ili pohovanom piletinom u krilu, jer će se utakmice igrati iza zatvorenih vrata. Dakle, bez gledalaca, barem dok mere opreza ne pokažu drugačije.

A, onoliko ih je. Rukovodstvo je postavilo primarne smernice za funkcionisanje takmičenja, sve u cilju sprečavanja širenja COVID-19. Liga je navela da će pažljivo nadgledati zdravstveno stanje igrača, trenera i osoblja. Konferencije za štampu održavaće se na bezbednosnim distancama, a treneri i novinari moraće da nose maske. Merenje temperature biće obavezno, dok su rukovanje, fizički kontakti pre i posle utakmica, pa čak i pljuvanje tokom meča strogo zabranjeni. Baš kao i grupna proslava gola...

Prvenstvo dobija pažnju iz celog sveta. Kao i u slučaju Belorusije i Tadžikistana, mnoge zemlje su otkupile prava na emitovanje fudbala iz Koreje. Kako se izveštava, deset njih, među kojima su Srbija (TV Arena sport), Hrvatska i Kina, direktno će prenositi duele K-Lige, a postoji još nekoliko nacija koje razmatraju takav potez, poput Nemačke, Francuske, Italije, Australije i SAD.

Titulu brani Đonbuk, trostruki uzastopni prvak, odnosno kolektiv koji je osvojio pet od proteklih šest šampionata, a glavna pretnja po lovorike biće mu Ulsan, koji je minule sezone usled manjeg broja postignutih golova ostao kratkih rukava i završio kao drugoplasiran. Situacija bi sada mogla da se promeni, tim pre što su Ratnici ostali bez važnog aduta, ali o tome nešto kasnije.


Ljubitelji fudbala sa ovdašnjih prostora na delu će moći da vide nekolicinu poznatih lica. Među protagonistima su srpski internacionalci Aleksandar Pešić iz Seula i Aleksandar Paločević iz Pohanga, Crnogorci Dejan Damjanović iz Daegua i Stefan Mugoša iz Inčona, Hrvati Igor Jovanović i Tomislav Kiš iz Seongnama, odnosno asovi iz Bosne i Hercegovine Gordan Bunoža iz Inčona i Sulejman Krpić iz Suvona.

Za one koji nisu upoznati sa korejskim fudbalom, K-Liga ima nekoliko zanimljivih pravila koja vredi istaći. Sve ekipe moraju da imaju jednog južnokorejskog igrača mlađeg od 22 godine u sastavu i jednog na klupi. Ako se timovi odluče da ne dodaju takvog igrača, broj raspoloživih zamena smanjuje se za jedan. Za razliku od mnogih takmičenja, broj postignutih pogodaka, a ne gol-razlika, drugi je faktor u klasifikaciji posle bodova. Da, dobro ste pročitali. Ovo pravilo primenjuje se od 2016. godine, a implementirano je kako bi se podstakao napadački stil igre.

Šampionat se deli na dve grupe. Jedan za timove od 1. do 6. mesta, a drugi za one od 7. do 12. Ova podela dogodiće se nakon 22. kola, posle čega će timovi u plej-ofu i plej-autu odigrati još pet duela.

A, sada ono glavno. Analiza svih protagonista...

Đonbuk - Korejska verzija Juventusa

Aktuelni prvak je korejska verzija Juventusa iz Serije A. Nalazi se u vlasništvu multinacionalne automobilske kompanije Hjundai Motors i već deceniju je jedan od timova koji vode glavnu reč u zemlji. Kao i Juve, Đonbuk je osvojio najviše titula u poslednjih 10 godina, a interesantno, tokom 2016. godine je bio umešan u skandal oko nameštanja mečeva.

Glavni trener ekipe je Portugalac Žoze Moraiš, koji je vodio ekipu kompletne prošle sezone, dok je ranije bio pomoćnik Žozea Murinja u Čelsiju, Interu i Realu iz Madrida. Tim ima za cilj da doda još jedan šampionski trofej u vitrine, ali će mu posao biti otežan usled činjenice da je tokom pauze ostao bez verovatno najboljeg fudbalera. Brazilac Bruno Lopes je za oko 5.500.000 evra završio u kineskom Šangaj SIPG-u. Za novajlije, među kojima je Holanđanin iz roterdamske Sparte Lars Veldvijk, Ratnici su izdvojili 1.500.000 evra. Boje kluba brani vremešni napadač Li Dong-gok (41), koji je tokom karijere igrao za Verder i Midlzbro, i nije za staro gvožđe.

Ulsan - Misija zvana titula

Ulsan je, takođe, tim koji je u vlasništvu Hjundaija. Prošle godine završio je kao drugi u ciljnoj ravnini, pa se ove nada da može stepenik više. Tigrovima upravlja bivši južnokorejski napadač Kim Do-hon, koji je tokom prelaznog roka napravio uzbudljive potpise, uključujući bivšeg krilnog igrača Boltona Lija Čung-ionga i norveškog internacionalca Bjorna Jonsena.

Kreativni duo na sredini terena Kim Bo-kiung i Miks Diskerud napustili su klub, a na njihova mesta došli su iskusni Jon Bit-garam i Koh Miong-jin, koji imaju 420 mečeva u K-Ligi kombinovano. Sve u svemu, uprkos nekim odlascima, ovaj tim može biti ozbiljan kandidat za pehar prvaka. Rivalstvo sa Pohangom izrodilo je jedan od najžešćih derbija Južne Koreje.

Seul - Šampionske aspiracije na plećima Pešića, Adrijana i Parka

Jedini tim iz prestonice Južne Koreje u najvišem rangu je Seul. Zmajevi, međutim, nisu originalno iz glavnog grada, pošto su svoju bazu premestili 2004. godine iz Anjanga, mesta koje se nalazi jugozapadno od Seula. Naravno, odluku nisu podržali svi navijači. Prošlo je skoro 17 godina od ovog poteza, a i dalje postoje pristalice koje skandiraju protiv odluke kluba da pređe u Seul.

Zmajevi su do sada osvojili šest ligaških trofeja, a poslednji su bili najbolji 2016. godine. Protekli šampionat završili su na trećem mestu, obezbedivši učešće u AFC Ligi šampiona. Transfer aktivnosti kluba podgrejale su aspiracije za višim plasmanom, a naročito povratak ofanzivca Adrijana iz Đonbuka. Dolasci Han Čan-hea iz Čonam Dragonsa i Han Seung-giua na pozajmici iz Đonbuka trebalo bi da ubrizgaju dodatnu energiju u vezni red, čiji nedostatak je nešto što je trener Čoi Jong-so, inače učesnik Svetskog prvenstva 1998. i 2002. godine, apostrofirao krajem prošle sezone. Iako će promene u sredini biti ključne za Seul, napadački talenat Zmajeva biće taj koji bi trebalo da donese razliku. Adriano i Aleksandar Pešić mogu potencijalno da pretvore Seul u izazivača za titulu. Takođe, adut u navali je iskusni Park Ču-jung, nekada reprezentativac i igrač Monaka, Arsenala, Selte i Votforda.

Sangđu - Vojni klub u kome je trebalo da ugra Son ispada iz lige šta god da uradi

Sangđu Sangmu je ono što K-Ligu čini jedinstvenom od ostalih susednih prvenstava. Radi se o armijskom timu, koji čine samo igrači koji su na vojnoj dužnosti. Fudbaleri se tretiraju kao pozajmljeni igrači iz klubova sa kojima su prvobitno obavezani ugovorom. Konkretno, da zvezda Totenhema i engleske Premijer lige Heung-min Son nije pobedio na Azijskim igrama 2018. godine, bio bi "pozajmljen" ovom klubu.

Bitno je znati da Sangđu možda nije motivisan kao drugi rivali, s obzirom na to da je njegov status već potvrđen, jer je klub odlučio da preseli svoju bazu u Drugu ligu naredne sezone. Prema propisima, ako vojni klub pomeri svoju osnovnu bazu, mora da započne sledeću sezonu u K ligi 2, bez obzira na krajnji položaj na tabeli. Međutim, trener Kim Tae-van i njegovi talentovani igrači spremni su da ponosno okončaju eru kluba u tekućoj sezoni.

Masovni egzodus ekipe uključuje vodeće igrače iz prošle sezone, a 16 novih regruta će morati brzo da se prilagode Kimovim metodama. Među novim licima su Đonbukov dvojac Mon Seon-min i Kvon Kjung-vin, a upravo zbog najvećeg remonta u ligi, Sangđu će biti jedan od najnepredvidljivijih u takmičenju.

Suvon - Kontinuirani pad Samsungovog čeda

Osvajač korejskog FA kupa, Suvon, jedan je od najpopularnijih timova u K-Ligi. Uprkos velikom broju navijača klub je već godinama u kontinuiranom padu. Suvon je u vlasništvu Samsung grupe - da, pravi pravcati Samsung - ali budžet se smanjio u poroteklih pet sezona. Osvajanje FA kupa prošle godine popravilo je utisak, pošto zauzimanje 8. mesta u šampionatu nije bilo prihvatljivo za navijače. Zbog toga šef struke Li Im-seng trpi ogromnu količinu kritika.

Klub želi da u ovoj sezoni napravi više, očekujući da će Adam Tagart, reprezentativac Australije, i najbolji strelac prošle sezone sa 20 golova, ponovo da bude na visini zadatka. Nakon odlaska ključnog defanzivca Ko Ja-rionga u redove Đonbuka, šef Bluvingsa angažovao je kanadskog internacionalca Donejla Henrija da popuni prazninu. Veteran i jedan od najboljih stranaca koji su ikada igrali u Južnoj Koreji, Dejan Damjanović, prešao je u Daegu, dok je talentovani Jeon Se-jin morao u Sangđu kako bi završio vojnu službu.

Meč između Suvona i Seula nazvan je "Super meč" i to je najveći fudbalski okršaj i derbi koji K-Liga može da ponudi.

Inčon - Sve je na Mugoši

Inčon je poznat po tome što ima najstrastveniju navijačku bazu u ligi, iako je relativno nov klub (osnovan 2003.) i nije uspeo da se domogne nijednog trofeja. Privrženost navijača ovom klubu je nešto što se retko može naći među ekipama sa tako lošim rezultatima. Toliko slabim, da Marinersi jedva uspevaju da izbegnu ispadanje već pet godina.

Inčon je u vlasništvu grada, a u novoj sezoni cilja više od 10. mesta na kojem je lani završio. Crno-plavi imaju novog trenera Lima Van-supa, koji je zamenio Ju Sang-čeola, kome je dijagnostifikovan tumor pankreasa i trenutno se bori ove opake bolesti. Bivši napadač brojnih izraelskih klubova Lanre Kehinde i internacionalac iz Crne Gore Stefan Mugoša predvode napadačku liniju. Upravo bi Mugoša, bivši as Budućnosti i Minhena 1860, trebalo da bude ključni igrač ekipe za predstojeću sezonu. Crnogorski reprezentativac je prošle sezone postigao 14 golova, a godinu ranije čak 19. Njegovi pogoci bili su od vitalnog značaja za Inčon i tako će da bude i tokom 2020.

Pohang - Paločević alfa i omega

Pohang je, takođe, jedan od onih ekipa koje su preopoznatljive po svojim pristalicama. Stilersi žele da nadograde sjajne partije iz drugog dela protekle sezone, kada su "odbranili" četvrto mesto iz 2018. Stanislav Iljutčenko i Aleksandar Paločević, koji su odmah po dolasku izvršili uticaj na sredini terena, ostali su verni crveno-crnima. Međutim, jedan od najvažnijih šrafova Vanderson je napustio ekipu, a kao zamena je angažovan Kolumbijac Manuel Palasijos iz Anjanga za 845.000 evra.

U klubu očekuju da nekadašnji kreativac OFK Beograda i Vojvodine Paločević bude alfa i omega Stilersa, što je momak iz Gnjilana nagovestio u prethodnoj kampanji sa pet pogodaka i četiri asistencije na 16 mečeva.

Busan - Povratnik regrutovao veterane

Busan je treći tim Hjundai Grupe i povratnik je u najviši rang. Pred novu kampanju okrenuo se iskustvu, regrutujući veterane Kang Min-sua, Jun Suk-jounga, Kim Dong-vua i Kim Ho-juna. Brazilac Gustavo Vintesinko i Uzbekistanac Dostonbek Tursunov novi su inostrani aduti, ali navijači očekuju da će prošlogodišnji MVP K-Lige 2 Li Dong-jun da bude glavni igrač Busana. Brzi krilni igrač postigao je 13 golova i asistirao još sedam puta u uspešnoj sezoni ekipe, a sada se među Park Rojalsima nadaju da bi zajedno sa brazilskim veznim igračem Romulom mogao da pronađe ključ za "otvaranje" odbrana rivala. K lige 1. Kao novajlija, prioritet Busana je opstanak, ali ako se pojačanja dobro slože, sredina tabele nije nedostižna.

Daegu - Damjanović nije rekao poslednju reč, ostanak Sesinje ključ uspeha

Daegu je u protekle dve sezone napravio veliki uspeh. Najpre je osvojio FA kup, da bi 2019. okončao kao petoplasiran. Klub je, takođe, bio u centru pažnje zbog atraktivnog fudbala koji je forsirao, usled čega je sve veći broj ljudi odlazio na stadion.

Plave je u predsezoni napustio reprezentativni čuvar mreže Južne Koreje Jo Hjon-vu, koji je bez obeštećenja potpisao za Ulsan posle sedmogodišnjeg perioda u Daeguu, a tuga pristalica nestala je angažovanjem legende korejskog fudbala Dejana Damjanovića, pristiglog iz Suvona. Crnogorski veteran krajem jula će proslaviti 39 rođendan, ali daleko od toga da je rekao završnu reč. Uz Damjanovića, navalu čini i Brazilac Edgar Bruno da Silva, nekadašnja nada Porta i član Crvene zvezde.

Usred čestih glasina koje su kružile o budućnosti brazilskog ofanzivca Sesinje, as Daegua ostaje u klubu. Sesinja je bio nepoznat kada je 2016. godine došao u redove Plavih, ali postao je jedan od najboljih u ligi. Prošle sezone doživeo je veliko priznanje iz cele Azije zahvaljujući svojim nastupima u AFC Ligi šampiona sa Daeguom. Sudeći prema dubini sastava i talentu koji Daegu ima, borba za plasman u Ligu šampiona ne treba da zvuči pretenciozno.

Gvangđu - Felipe je potencijalna gol-mašina

Gvangđu je spreman da se digne iz pepela i pokaže da nije slučajno bio najbolji u drugom rangu protekle sezone. Fokus trenera Park Jin-suba tokom zimskog prelaznog roka bio je na defanzivi, što jasno ukazuje angažovanje iskusnih odbrambenih igrača poput Han He-huna i Park Jun-hea iz Daegua i Ansan-Grinera.

Brazilski napadač Felipe bio je zlatna kopačka Druge lige sa 19 golova prošle godine i predstavljaće potencijalnu enigmu čuvarima u najvišem rangu. Fantastičan je kada je leđima okrenut ka golu, a dobro sarađuje sa Eom Von-sangom i sunarodnikom Vilijanom na krilima. Takođe, dominira u vazduhu sa 193cm visine i mogao bi da bude garant opstanka.

Gangvon - Najbolji mladi igrač i pametne akvizicije

Gangvon stremi premijernom nastupu u Ligi šampiona, sa taktički visoko ocenjenim glavnim trenerom Kim Bjung-soom. Šesto mesto iz prošle sezone može se pripisati formi usled povreda Kim Ji-hiuna i Čo Jae-vana. Tandem Narandžastih je bio u odličnoj formi u prvoj polovini sezone, postigavši kombinovano 18 golova, pre nego što je završio sezonu zbog povreda. Njihov povratak u stroj delovaće kao novi potpisi, ali Gangvon je takođe napravio neke pametne akvizicije. Kim Seung-dae stigao je na pozajmicu, a Ko Mu-jeol u besplatnom transferu, a radi se o igračima koji imaju želju da se dokažu nakon odlaska iz redova prvaka Đonbuka.

Han Kuk-jung je nesumnjivo kvalitetan igrač i biće izuzetno važan u načinu na koji Gangvon igra, naročito sposobnošću da diktira tempo. Ali, ključni igrač tima za 2020. godinu biće 24-godišnji napadač Kim Ji-hiun. Kim je sezonu 2019. završio nagradom za mladog igrača godine, uprkos pretrpljenoj povredi, zbog koje je tri meseca ranije bio van terena.

Seongnam – Trener u velikim cipelama, Kiš sa ogromnim očekivanjima

Seongnam je preživeo prethodnu sezonu u K-Ligi posle dve godine provedene u nižem rangu. Pegazi su završili kao deveti na tabeli, dok im je defanziva bila za ponos, zauzevši četvrto mesto po broju primljenih golova. Seongnam se učvrstio kao sila na koju se mora računati u 2019.

Nažalost, dva važna šrafa u toj odbrambenoj mašineriji napustila su klub, baš kao i strateg Nam Ki-il, čija taktička umešnost i sposobnosti sprečavanja pucanja su uspevala da nadoknade bilo kakve propuste u planu igre. Novoimenovani trener Kim Nam-il ne samo da ima velike cipele koje treba da popuni, već i odmah mora da donese velike odluke.

U onome što može da označi promenu stila, Seongnam je doveo igrače koji izgledaju spremno da ponude više napadačkog ove sezone. Hrvatski ofanzivac Tomislav Kiš doveden je da predvodi anemični napad, koji je postigao samo 25 golova pre godinu dana, najmanje u ligi. Dete zagrebačkog Dinama, a kasnije prvotimac Hajduka u Južnu Koreju stiže kao napadač koji je čak 27 puta pogađao metu na 31 nastupu za Žalgiris prošle sezone u litvanskom prvenstvu.

Ova sezona K-Lige je istorijska. Svet će najzad da obrati pažnju na Južnu Koreju, što će da bude prava prilika da velika istočnoazijska fudbalska zemlja pokaže talenat za široku publiku.

JUŽNA KOREJA - 1. KOLO

Petak

12.00: (1,70) Đonbuk (3,70) Suvon (5,20)

Subota

07.00: (1,60) Ulsan (3,80) Sangđu (2,25)

09.30: (3,35) Inčon (3,20) Daegu (2,25)

12.00: (2,45) Gvangđu (3,20) Seongam (3,00)

Nedelja

07.00: (1,95) Pohang (3,40) Busan (4,10)

09.30: (2,95) Gangvon (3,30) Seul (2,45)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters, AFP


tagovi

Južna Koreja 1k ligaDejan DamjanovićAleksandar PaločevićStefan MugošaAleksandar Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara