Sastanak Evropska unija – Zapadni Balkan, predviđen za 2. jun u Sarajevu, trebao bi da bude korak napred u relaksaciji strepnje o eventualnom pogoršanju odnosa na Balkanu, jer život teče nezavisno od sloge ili nesloge oko nekih pitanja i zahteva praktična rešenja, kaže za Danas Jadranka Jelinčić, direktorka Fonda za otvoreno društvo.

Ona od tog sastanka očekuje da će omogućiti intenziviranje dijaloga o svim spornim pitanjima, kao i intenziviranje dijaloga o ulozi EU na Balkanu, odnosno o načinima na koje ona može pomoći da se sporna pitanja reše.

– Naročito očekujem da će Unija biti politički zrela da 2. jun iskoristi da na adekvatan način doprinese da se političari na Balkanu počnu baviti elementarnim pitanjima bezbednosti. Sastanak bi trebao da doprinese i promeni mišljenja o proširenju. Nadam se da će EU zauzeti jasne stavove o evropskoj perspektivi Balkana i svake pojedinačne zemlje, što bi značilo da formuliše svoju politiku proširenja i načine na koje će se ona ostvariti, a ne samo da se zadrži na generalnim obećanjima. To bi trebalo da ima uticaja na buduća dešavanja u EU, uključujući već Samit Unije koji treba da bude održan 17. i 18. juna – ističe Jelinčić.

Ona ukazuje na značaj toga što bi za istim stolom u Sarajevu trebali da sede ministri spoljnih poslova Srbije i Kosova, Vuk Jeremić i Skender Hiseni.

– Izvanredno je važno to što će za istim stilom sedeti dvojica ministara, jer i kada se ne slažete s nekim, bitno je da mu to direktno kažete, a ne da obojica to izgovaraju samo u prisustvu treće strane. U krajnjoj liniji, to je prilika da obojica jasno utvrde ono u čemu se ne slažu, sem tog jednog pitanja nezavisnosti i priznanja. Osim tog pitanja, postoji niz stvari koje su značajne za stabilnost i Kosova i Srbije. Nikome ne ide u prilog da dođe do bilo kakve vrste nestabilnosti ni na Kosovu ni u Srbiji. Svaka vrsta nemira na Kosovu i širokog nezadovoljstva, bilo po kom osnovu, mora imati posledice po Srbiju i srpsku zajednicu na Kosovu. Srbiji socijalno i ekonomsko pogoršanje prilika na Kosovu nikako ne ide u prilog – kaže sagovornica Danasa.

Na pitanje da li do 2. juna može doći do nepredviđenih ispada bilo predstavnika Srbije ili Kosova, koji bi ugrozili prisustvo obe strane u Sarajevu, ona kaže da je uverena da će biti pokušaja i u Prištini i u Beogradu koji bi mogli da dovedu neuspeha ovog sastanka sve sa idejom da se ponovi situacija oko sastanka na Brdu kod Kranja.

– Na obe strane postoje ekstremisti koji igraju na kartu sve ili ništa, ili misle da je priznanje alfa i omega svega. Ne bih se iznenadila tome. Nadam se da se oni koji se spremaju za Sarajevo to predvideti i da će imati dovoljno političke zrelosti da mudro odgovore na takve provokacije. Neodlazak bi bio kontraproduktivan i za Srbiju i za Kosovo, kao i za perspektivu onoga čemu i jedna i druga strana teže. Bilo bi kontraproduktivno i za odnose na Balkanu, kao i za odnose zemalja u regionu i njihov odnos sa EU – upozorava Jelinčić.

Još uvek se sa sigurnošću ne može potvrditi da će sve zemlje članice EU u Sarajevu prestavljati ministri spoljnih poslova. Postoji mogućnost da na sastanak dođu niži diplomatski predstavnici nekih zemalja. Jelinčić kaže da će „ukoliko ministri spoljnih polova EU ne dođu u Sarajevo, to govoriti o političkoj nezrelosti Evrope“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari