Sve o Kim Džong Unu: Od "velikog naslednika" do "čoveka sa raketama na samoubilačkoj misiji"

Kim Džong Un, lider Severne Koreje preuzeo je vrhovno rukovodstvo te zemlje od svog oca, a imao je malo političkog ili vojnog iskustva.

Izvor: B92

Subota, 25.04.2020.

22:07

Sve o Kim Džong Unu: Od
Getty Images/Pool

Kim Džong-Il, "dragi vođa" Severne Koreje smatrao ga je svojim naslednikom kada je umro u decembru 2011. godine, piše BBC.

Odmah nakon očeve smrti, mlađi Kim proglašen je za "velikog naslednika".

Već posle dve nedelje od smrti svog oca imenovan je za šefa stranke, države i vojske.

Od tada, uprkos istorijski značajnim razgovorima sa SAD i potezima o unapređenju odnosa sa Južnom Korejom, pokazao je posvećenost unapređenju severnokorejskog programa naoružanja, uključujući nuklearne i raketne testove.

Pokazao se nemilosrdnim zbog ubistva svog moćnog ujaka, a nalog za to ubistvo pripisuje se Kimu ili njegovom polubratu.

Kim Džong Un je najmlađi sin Kim Džong Ina i njegove treće supruge Ko Džong-hui, a rođen je 1983. ili 1984. godine.

U početku se nije mislilo da je kandidat koji bi mogao da preuzme vlast od oca.

Umesto toga, analitičari su se fokusirali na njegovog starijeg polubrata Kim Džong-Nama i starijeg brata Kim Džon-hola.

Ipak, zbog deportacije Kim Džong-Nama iz Japana u maju 2011. i izveštaja o "neljubaznosti" brata Kim Džong Hola pov su šanse najmlađeg Kima da dođe na vlast.

Analitičari su ga smtrali čovekom budućnosti nakon što je dobio niz visokih položaja.

Školovao se u Švajcarskoj, ipak se trudio da ne bude pod uticajem zapada

Navodi se da je obrazovanje stekao u Švajcarskoj, a da je izbegavao zapadne uticaje, pa je po povratku iz škole ručao sa severnokorejskim ambasadorom.

Po povratku u Pjongjang, pohađao je vojni univerzitet Kim II Sun.

Smatralo se da je njegova majka omiljena supruga Kim Džong Ila, a svog sina nazivala je "kraljem jutarnje zvezde".

U avgustu 2010. godine, kada je Kim Jong Il posetio Kinu, u jednom izveštaju se navodi da je Kim Džong Un pratio svog oca na putu.

Od tada su ga mnogi građani doživljavali kao naslednika, a kada je predsednik umro to je vrlo brzo potvrđeno kao tačno.

U prvom govoru obećao da će Severnu Koreju vojno ojačati

Foto: EPA-EFE/KCNA
Svoj prvi javni nastup imao je kada je Severna Koreja 15. aprila 2012. godine obeležavala stogodišnjicu rođendanda osnivača Kim Il Sunga, a u govoru je hvalio "prvu vojnu" doktrinu i obećao da će vojna ugroženost njegove nacije zauvek nestati.

Prema njegovom mišljenju, razvoj nuklearnih i raketnih programa Severne Koreje se nastavlja, održana su još četiri nuklearna ispitivanja, ukupno ih je bilo šest.

Pjongjang tvrdi da je uspešno testirao minijaturnu vodoničnu bombu koja bi mogla da se postavi na raketu dugog dometa, ali stručnjaci su i dalje podeljeni u vezi sa tim koliko je njegov program napredan.

Čini se i da je domet severnokorejskih raketa takođe povećan.

Tokom 2017. godine, ispaljeno je nekoliko projektila i tvrdilo se da su testirane interkontinentalne balističke rakete koje bi mogle stići do SAD - što je dovelo do porasta tenzija sa administracijom koju vodi Donald Tramp i pojačanih sankcija UN.

Kako je rastao animozitet između strana, Tramp i Kim su razmenjivali sve žešće reći.

Tramp je severnokorejskog lidera nazvao "raketnim čovekom u samoubilačkoj misiji", dok je Kim američkog predsednika nazvao "mentalno zaostalim i senlinim čovekom".

Neočekivano se pomirio sa Južnom Korejom

Neočekivano, Kim je u novogodišnjem obraćanju ponudio "grančicu masline", kao simbol mira Južnoj Koreji, rekavši da je "otvoren za dijalog" i da bi mogao poslati svoj nacionalni tim na Olimpijske igre u februaru 2018. u Južnu Koreju.

Usledilo je puno diplomatskih aktivnosti, gde su dve Koreje arširale pod jednom zastavom na otvaranju Olimpijskih igara, a održali su se i sastanci na visokom nivou.

Kim je takođe prvi put kao lider otputovao u inostranstvo vozom i to za Peking koji je glavni trgovinski patrner Severne Koreje.

Istorijski susret sa Trampom

EPA-EFE/ KCNA/ arhiva
Kim je tražio i poboljšanje odnose sa Trampom, a u aprilu 2018. godine dvojica lidera održala su istorijski razgovor "oči u oči" u Singapuru o denuklearizaciji Severne Koreje.

Lider Severne Koreje je tada tvrdio da je obustavio sve raketne testove i da će zatvoriti nuklearno testiranje, jer je njegova zemlja već postiga "nuklearno naoružavanje".

Posmatrači tih pregovora ocenili su da se Pjongjang nije obavezao da će se osloboditi postojećeg oružja, a prethodno je prekršeno obećanje da će zaustaviti nuklearni razvoj.

Ipak, odnosi SAD i Severne Koreje su se pogoršavali, a razgovori su zastali nakon što je Trampova administracija odbila da ukine sankcije Pjongjanu sve dok potpuno ne odustane od nuklearnog programa.

Zatim je u januaru 2020. Kim rekao da odustaje od svog obećanja o prekinu naoružavanja, i zapretio da će "svet biti svedok novog stratškog naoružavanja".

Naredio ubistvo ujaka i brata

Česta zamena ljudi na mestu ministra spoljnih poslova, na toj funkciji od 2011. bilo je najmanje šest ljudi, što analitičari ocenjuju kao pokazatelj Kimovog nepoverenja u svoje vojne snage.

Najveća borba za vlast u Severnoj Koreji dogodila se u deceembru 2013. kada je Kim Džong Un naredio pogubljenje svog ujaka Čang Song-Čeka, a državni mediji preneli su da je to učinjeno jer je Čang planirao državni udar.

Takođe, smatra se da je Kim naredio ubistvo svog polubrata u egzilu, Kim Džong Nama u februaru 2017. na međunarodnom aerodromu u Kualalumpuru.

Oženjen i ima troje dece

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
O privatnom životu Kima se malo znalo dok se nisu pojavili snimci nepoznate žene koja je prisustvovala događajima sa njim.

U julu 2012. godine državni mediji su objavili da je Kim oženjen "drugaricom Ri Sik Ju".

Malo se zna o Ri, ali njen izgled naveo je analitičare da pomisle kako pripada višoj klasi, ali ima nekih izveštaja da je ona pevačica koju je Kim zapazio na nekom od nastupa.

Prema južnokorejskim obaveštajnim podacima, par ima troje dece.

Kimova sestra Kim Io Džong, na visokom je položaju u Radničkoj partiji Koreje, a pod reflektorima našla se kada je predstavljala svog brata na zimskim Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

Nije poznato kakvu ulogu u vlasti ima njegov stariji brat Kim Džon Hol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: