Capital.ba

Prihodi Mercatora veći od 2 milijarde evra

25.04.2020. / 14:07

LJUBLJANA, Prihodi od prodaje Mercator Grupe u 2019. godini dostigli su 2,138 milijardi evra, od čega je 1,669 milijardi evra ostvareno u osnovnoj djelatnosti maloprodaje, što predstavlja rast od 2,2%, saopšteno je iz kompanije.

Mercator

Neto prihod je iznosio 4,7 miliona evra, što je skoro trostruko više nego u 2018. godini. Mercator grupa je u 2019. godini ostvarila 172,4 miliona evra normaliziranog EBITDA. Značajno je umanjena zaduženost, smanjivši neto dug na normalizirani EBITDAratio sa 7,2 na 5,2.

Na svojoj posljednjoj sjednici, Nadzorni odbor Mercatora odobrio je Godišnji izvještaj za 2019. godinu. Rezultati Mercator Grupe za 2019. godini su pozitivni prema svim ključnim pokazateljima poslovanja.

U 2019. godini, Grupa je povećala prihode za 1,8%, prihodi od maloprodaje su porasli za 2,2%, a neto prihod veći za 190,5%.

Neto finansijski dug, prema normaliziranom EBITDAratio, smanjen je za 27,2% u odnosu na prošlu godinu, jer je sa 7,2 u 2018. smanjen na 5,2.

Dodana vrijednost po zaposlenom u maloprodaji, takođe se povećala i u 2019. dostigla je 28 hiljada evra. Mercator je i dalje najveći poslodavac u Sloveniji i među vodećim poslodavcima u regiji. Mercator grupa je u 2019. godini platila poreze i doprinose u iznosu od 175 miliona evra, od čega je u Sloveniji plaćeno preko 115 miliona evra.

Mercator Grupa je pripremila svoj godišnji izvještaj u skladu s novim Međunarodnim računovodstvenim standardom – MSFI 16 Najmovi. To posebno utiče na podatke o dugu, jer se prihodi od operativnog najma smatraju novim financijskim dugom.

Bez uticaja MSFI-16 Najmova, neto finansijski dug pao je ispod 600 miliona evra. To je najniži relativni finansijski dug, koji je Mercator Group objavio u najmanje posljednjih 12 godina. Klix.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!