Kineski lekari posetili privremenu bolnicu u Vojnomedicinskom centru "Karaburma" FOTO

Tim medicinskih stručnjaka iz Kine je danas posetio novu bolnicu u Vojnomedicinskom centru "Karaburma" namenjenu za lečenje pacijenata obolelih koronavirusa.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2020.

22:12

Kineski lekari posetili privremenu bolnicu u Vojnomedicinskom centru
FOTO: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ DUSKA STEFANOVIC

Zamenik načelnika Infektivne klinike Univerziteta "Sun Jang Sen", Lin Bingliang, rekao je da je raspored u novoj bolnici odličan i funkcionalan, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane Srbije.

"Napravljena su dva ulaza, za zaposlene i za bolesnike, jasno su podeljene tri zone, kako i treba, i time se sprečava infekcija u bolnici", naveo je on.

"Razmišljalo se i o svim životnim potrebama bolesnika, za obedovanje i za kupanje. Unutar objekta, sobe su napravljene tako da su osunčane i mogu se provetravati. Spremne su, takođe, i za hitno reagovanje u slučaju potrebe, jer svaka soba ima i respiratore i monitore", rekao je Lin.

Novu zgradu u kojoj radi osoblje Vojnomedicinske akademije i Centra vojnomedicinskih ustanova Beograd, gostima je pokazao komandant Vojne bolnice "Karaburma", potpukovnik doktor Ivo Udovičić.

Udovičić je rekao da su dobrodošla iskustva ekseparata iz Kine "koji su nam već mnogo puta pomogli i rezultati te njihove pomoći se vide u rezultatima kako lečenja pacijenata u VMC 'Karaburma', tako i u rezultatu da niko od 250 vojnih medicinara koji već više od mesec dana rade u toj bolnici, nije zaražen. Smatram da je to naš najveći uspeh", naglasio je potpukovnik.

Bolnica sa 60 kreveta je završena 18. aprila, a otvorena pet dana kasnije, na Dan vojske, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Rekonstrukciju postojeće zgrade i izgradnju novog dela, firma "Termomont" koja je poklonila materijal i izvela građevinske radove, završila je za samo 12 dana: rekonstruisana je zgrada od hiljadu kvadratnih metara, dograđeno više od 300, i izgrađena je pristupna saobraćajnica.

Vrednost investicije koju su firma "Termomont" i partneri uložili veća je od 37 miliona dinara.

Uz novu novu zgradu, kapacitet Vojnomedicinskog centra "Karaburma" je povećan na 140 ležajeva.

Kada se pandemija završi, bolnica na Karaburmi služiće za lečenje i vojnih i civilnih osiguranika.

Pre nedelju dana je Ministarstvo odbrane najavilo da će ove nedelje u novu bolnicu na Karaburmi početi prijem pacijenata radi lečenja od bolesti KOVID-19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: