Privreda

Svjetska banka odobrila BiH 66 miliona maraka

Svjetska banka odobrila BiH 66 miliona maraka
Foto: Ilustracija | Svjetska banka odobrila BiH 66 miliona maraka

VAŠINGTON - Svjetska banka odobrila je Bosni i Hercegovini 66 miliona maraka, kao pomoć za prevenciju, otkrivanje i odgovor na pandemiju virusa korona. Ovo finansiranje obuhvata niz intervencija u jačanju javnih zdravstvenih usluga te zaštiti života i sveukupne egzistencije.

"Svjetska banka je uz narod BiH tokom ove nezapamćene krize. Iako je pandemija još uvijek u jeku, uspjeli smo pripremiti ovaj početni paket, kao pomoć zemlji za prevenciju, otkrivanje i odgovor na pandemiju i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama", rekao je Emanuel Salinas, šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru.

Iz Svjetske banke navode da će se uz ova sredstva moći povećati kapaciteti za izolaciju u bolnicama, kupiti novi kreveti za intenzivnu njegu s respiratorima, uspostaviti nove namjenske laboratorije za testiranje i nabaviti ostala medicinsku opremu i materijal.

"Nadalje, oko 48.000 ljudi koji su najviše pogođeni krizom uzrokovanom pandemijom će dobiti socijalnu pomoć u vidu novčane naknade", navodi se u saopštenju.

Pored toga, ističu, Kancelarija Svjetske banke u BiH radi na prilagođavaju postojećih operacija i finansiranja, naročito u zdravstvenom sektoru, kako bi pomogla vlastima da pruže odgovor na probleme uzrokovane pandemijom.

"To uključuje i pružanje savjeta o izglednim ekonomskim uticajima tekuće krize. Grupacija Svjetske banke, kao jedan od najvećih izvora finansiranja i znanja za zemlje u razvoju, preduzima sveobuhvatne, brze mjere na pružanju pomoći zemljama u razvoju za jačanje javnih zdravstvenih intervencija i pomoći privatnom sektoru da nastavi s poslovanjem te očuva radna mjesta. U narednih petnaest mjeseci ćemo uložiti do 160 milijardi dolara u finansiranje podrške zemljama na zaštiti siromašnih i ugroženih, podrške za poslovne subjekte i jačanje ekonomskog oporavka, uključujući i 50 milijardi dolara novih sredstava IDA za grantove ili kredite pod izuzetno povoljnim uslovima", saopšteno je iz Kancelarije Svjetske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije