22. april  2020. 19.37  | Izvor: Tanjug

Ruski i srpski stručnjaci razmenili iskustva o Kovidu

BEOGRAD -

Predstavnici vojnih i civilnih zdravstvenih institucija u Srbiji i članovi medicinskog tima Oružanih snaga Ruske Federacije(RF) angažovanih u našoj zemlji na sprečavanju širenja infekcije koronavirusom razmenili su danas iskustva i utiske putem video linka sa članovima ruskih medicinskih timova u Rusiji i Italiji.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su konferenciji prisustvovali koordinator Tima za medicinsku saradnju sa Oružanim snagama RF brigadni general Dragan Dinčić, glavni lekar medicinske službe Oružanih snaga RF angažovane u Srbiji pukovnik Rustam Aminjev, predstavnici vojnog zdravstva, Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije i Instituta “Batut”.

video, konferencija

Tema razgovora bila je i međusobna saradnja, a general Dinčić rekao je da je značajna pomoć Oružanih snaga RF kako epidemiološki tako i u dezinfekciji objekata.

“Ruski ekspertski timovi tokom 18 dana u Srbiji su dezinfikovali pola miliona kvadratnih metara prostora, oko 65 različitih objekata, od čega najviše kovid bolnica”, rekao je on.

Dinčić je rekao i da je video konferencija sa profesorima iz Vojnomedicinske akademije u Sankt Peterburgu, predstavnicima VMA u Beogradu i kolegama iz Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije i Instituta „Batut“ značajno pomogla u razrešenju brojnih pitanja.

Pukovnik Rustam Aminjev rekao je da su ruski lekari učestvovali u dijagnostici i zbrinjavanju pacijenata u najtežem stadijumu, koji su na respiratorima, a epidemiolozi u organizaciji antiepidemijskih mera u kovid bolnicama.

“Siguran sam da je njihovo znanje bilo korisno, a na osnovu situacije na terenu, donosili smo rešenja o obimu i redosledu dezinfekcije prema stepenu hitnosti”, rekao je on i dodao da je saradnja bila plodotvorna i "na istom jeziku".

Infektolog iz Infektivne klinike Ksenija Bojović rekla je da je zadovoljna što je konferencija bila prilika da se razmene razmišljanja i iskustva o novoj bolesti.

“To je veoma dragoceno, jer svakodnevno imamo brojne kliničke dileme, s obzirom na to da se do sada ni jedan klinički protokol nije pokazao apsolutno pouzdan i verifikovan kao jedini pravi, a pred nama kliničarima je svakodnevna dilema - da li dobro radimo ili grešimo i da li možda neko drugi više zna od nas”, rekla je ona.

Razmena iskustava sa kolegama iz Rusije, Kine i Italije doprinela je, istakla je ona, da se za sada uspešno borimo sa ovom infekcijom.

Ruski lekarski timovi u Srbiji tokom aprila izvršili su 103 različite posete, dali svoje ekspertize, a često su i pomagali srpskim lekarima u radu.

Kako se navodi u saopštenju, ruski vojni stručnjaci radili su podeljeni u osam lekarskih timova, a svaki tim ima lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca.

Tagovi