Sreda, 19.12.2007.

15:07

Rehabilitovan Slobodan Todorović

Rešenjem Okružnog suda u Valjevu rehabilitovan je mašinski inženjer Slobodan Todorović.

Izvor: Beta

Default images

Pred Okružnim sudom u Valjevu, Todorović, nekadašnji profesor Tehničke škole, 1975. godine bio je osuđen na dva meseca zatvora zbog rečenice izgovorene u školskoj zbornici: "Tito je u Kolubarskoj bici učestvovao na strani Austrougarske vojske".

Ta presuda je potvrđena i na Vrhovnom sudu Srbije.

Na izdržavanje kazne otišao je bez posebnog poziva, u decembru iste godine, a prema zvaničnoj verziji preminuo je četvrtog dana po dolasku u šabački zatvor od infarkta.

Porodica je tvrdila da je Slobodana Todorovića fizički maltretirao jedan od zatvorskih stražara.

Todorović je imao 32 godine, bio je oženjen i otac dvoje maloletne dece. Zahtev za rehabilitaciju podnela je njegova sestra Svetlana Dimitrijević, profesor u penziji iz Valjeva.

Sud je posle 32 godine utvrdio da je Todorović osuđen iz političkih i ideoloških razloga.

Todorović nije bio član SKJ, ali je o njegovom ponašanju raspravljala osnovna organizacija SKJ u Tehničkoj školi i ocenila da se on, bez obzira na uspešan stručni rad, ne može zadržati na mestu predavača i vaspitača omladine.

"Kada se ima u vidu da je pre suđenja, a odmah posle događaja, školska partijska organizacija već dala svoj sud o tome, nesumnjivo je da Todorović, u društvenim okolnostima tog vremena, nije mogao imati pravično suđenje na način kako se to danas shvata u pravnoj teoriji i nastoji sprovesti u praksi", stoji u rešenju o rehabilitaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

10 h

Podeli: