Proširenje Šengena i Srbija

Granice šengenske zone stižu u petak do Srbije, što će njenim građanima doneti neke prednosti, ocenjuju diplomate.

Izvor: B92

Nedelja, 16.12.2007.

11:37

Default images

Od 1. januara će stupiti na snagu Sporazum o viznim olakšicama sa EU, koji predstavlja prvi korak ka stavljanju Srbije na belu šengensku listu i "donosi bitne promene što se tiče lakšeg putovanja svih kategorija građana", rekao je šef konzularnog odeljenja slovenačke ambasade Jožef Keček.

Po stupanju na snagu ovog sporazuma, vize će za mnoge kategorije građana, poput naučnika, studenata, penzionera, državnih službenika, kulturnih radnika, poslovnih ljudi itd biti gratis", rekao je Keček. Za ostale, šengenske vize će koštati 35 evra, a ne 60 koliko bi iznosile bez pomenutog sporazuma.

Putovanja će, prema njegovim rečima, biti lakša i za one koji u Sloveniju i zemlje Šengena žele da idu ne nekim poslom već turistički, naprosto da bi videli Evropu: "Oni recimo više neće morati da podnose dokaze o primanjima ili imovini, već samo vaučer, ili pozivno pismo i osiguranje."

"Ulaskom novih devet članica, sistem Šengena će biti bolji, a šengenska vrata otvorenija nego ranije", izjavio je Janoš Kolar, šef konzularnog odeljenja u ambasadi Mađarske u Beogradu.

Svi koji imaju važeću šengensku vizu i oni sada neće morati da dolaze u konzulat već će tu vizu koristiti i za Mađarsku i za sve ostale zemlje Šengena, naveo je on.

Neke stvari će se, ipak, promeniti, izjavio je mađarski konzul, navodeći da je glavna razlika u tome što će i mađarski konzulat od sada tražiti osiguranje koje važi za zemlje Šengena.

"To dosada nije bilo potrebno, budući da između Srbije i Mađarske postoji bilateralan sporazum, na osnovu kojeg su građani Srbije imali pravo na hitnu lekarsku pomoć u Mađarskoj", rekao je Kolar.

Kad je reč o građanima kojima je već odobrena slovenačka, mađarska ili neka druga viza, one će važiti do predviđenog roka i po ulasku tih zemalja u Šengen, ali neće moći da se koriste za putovanja u druge zemlje te zone.

Diplomate naglašavaju da, iako šengenska viza važi za sve zemlje ove zone, građani treba da vode računa kojoj će se ambasadi obratiti. Vizu treba tražiti u ambasadi zemlje u koju nameravate da provede najviše vremena.

"Ko hoće da ide u Mađarsku i provede neko vreme tamo, može da dođe kod nas, ali ako hoće da boravi u Austriji, a da samo proputuje kroz Mađarsku, vizu treba da traži od Austrijanaca", rekao je Janoš Kolar.

Od 21. decembra državljani Mađarske, Slovenije, Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Malte, Poljske i Slovačke, koje su se priključile Evropskoj uniji 2004. godine, moći će da bez pasoša putuju kroz 24 zemlje obuhvaćene šengenskim sporazumom.

Odluka o ukidanju granica i carina će biti primenjena na svim kopnenim i pomorskim pograničnim prelazima, sem na aerodromima, koji će zadržati carinsku kontrolu do 30. marta 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: