Mineralna ulja u vodi za piće

Tokom jučerašnjeg dana u požarevačkoj vodovodnoj mreži zabeležene su nedozvoljene vrednosti mineralnih ulja.

Izvor: B92

Subota, 15.12.2007.

09:43

Default images

Zagađenje vode došlo je, najverovatnije, iz donjeg toka Velike Morave, kaže Branko Staletić iz službe higijene Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu. Dozvoljena vrednost ovih materija u vodi iznosi 0,01 miligram po litru, dok su jučerašnje vrednosti na pojedinim tačkama u mreži bile do tri puta više.

Staletić smatra da prekoračenje nije bilo veliko, a da su danas vrednosti ponovo vraćene u granice normale.

Treba napomenuti da je, prema današnjim ispitivanjima, na četiri merna mesta, prekoračenje od 0,003 mg registrovano kod hotela “Dunav” u centru grada. Uzorci sa vodizvorišta “Ključ” sa koga se grad napaja vodom, na granici su prekoračenja, dok na druga dva merna mesta pokazuju niže vrednosti.

Mineralna ulja su naftni derivati i prilikom konzumiranja u dužem vremenskom periodu mogu imati kancerogeno i mutogeno dejstvo, upozorava Staletić i navodi da takvu vodu ne bi trebalo da piju deca i trudnice zbog mogućnosti da dođe do mutacija ploda.

On kaže da su vrtići danas obavešteni da u naredna dva dana ne dozvole deci konzumiranje vode iz gradske mreže.

“Mineralna ulja su derivati nafte i spadaju u opasne supstance. Ako bi se koristila voda sa povećanim koncentracijama mineralnih ulja, duže vreme, to bi imalo nepovoljne posledice po stanovništvo. Oni deluju kancerogeno, što znači da izazivaju zloćudne tumore i mutogeno deluju na genetski materijal i dovode do nakaznosti ploda. Na sreću sve to se nije desilo i nadam se da ulazimo u mirniju fazu", rekao je Staletić.

Kako nam je Staletić potvrdio, zabrana vode za piće bila bi proglašena u slučaju da su prosečne vrednosti u mreži juče pokazale prekoračenje dozvoljenih vrednosti.

Međutim, nejasno je zašto nadležni u Zavodu za javno zdravlje, Vodovodu, Opštinskoj upravi i republičkoj sanitarnoj inspekciji, do sada, nisu javno upozorili građanstvo da bi trebalo da se uzdrži od konzumiranja vode i iz požarevačkog vodovoda.

Stručne službe se oglasile

Zajedničkim saopštenjem zvanično su se oglasili Zavod za javno zdravlje, Javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” i Republička sanitarna inspekcija u Požarevcu.

U saopštenju se navodi da su “neznatna prekoračenja” na dva od ukupno osam mernih mesta u gradu uočena još u utorak, 11. decembra, kada je prosečna vrednost ovih materija u mreži bila u okviru dozvoljenih i iznosila 0,00843 miligrama po litru.

U četvrtak, 13. novembra prosečna količina mineralnih ulja iznosila je 0,021 miligram po litru na devet mernih mesta, dok maksimalna dozvoljena količina iznosi 0,01 miligram po litru, navedeno je u saopštenju.

Kako B92 saznaje u zavodu, u četvrtak je na uzorku iz centra Požarevca kod hotela “Dunav” izmerena maksimalna količina od 0,031 miligram mineralnih ulja u litru vode.

Situacija je normalizovana juče, kada je prosečna količina u mreži bila 0,00975 mg/l, navedi se u saopštenju i dodaje da su merenja proširena na vodozahvat na Velikoj Moravi kako bi se utvrdila lokacija zagađenja.

Vodovod, lokalni zavod za javno zdravlje i sanitarna inspekcija naznačili su danas da stručne službe nastavljaju da prate higijensku ispravnost vode, o čemu će, kako se navodi, javnost biti blagovremeno izveštavana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: