Zahtev protiv Delićevog puštanja

Tužilaštvo haškog Tribunala uputilo zahtev da se ukine odluka o privremenom puštanju generala Rasima Delića do nastavka suđenja.

Izvor: B92, Beta

Subota, 15.12.2007.

10:12

Default images

U obrazloženju Tužilaštva navedeno je da je general Delić eksplicitno prekršio odredbe Tribunala o privremenom puštanju na slobodu, koje određuju da optuženik ne sme razgovarati o svom predmetu ni s kim osim sa svojim advokatom. Zahtev je podnesen nakon susreta generala Delića sa članom državnog predsedništva Harisom Silajdžićem, na kojem se raspravljalo o ovom sudskom procesu.

Bivši komandant Armije Bosne i Hercegovine Rasim Delić vratiće se u pritvor haškog Tribunala jer je prekršio odredbe kojih se moraju pridržavati haški optuženici dok su na privremenoj slobodi.

Prema pravilima Suda, optuženicima puštenim na privremenu slobodu strogo je zabranjeno da raspravljaju o toku njihovog sudskog procesa sa svima osim sa službenim advokatom koji ih zastupa pred Tribunalom.

Zahtev tužilaštva usledio je nakon što se general Delić u četvrtak sastao sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Harisom Siljadžićem. Nakon tog susreta objavljeno je saopštenje za javnost iz Silajdžićevog kabineta na temelju kojeg je Tužilaštvo zatražilo ukidanje odluke o puštanju Delića na privremenu slobodu, potvrdio je predstavnik sarajevske kancelarije Sekretarijata haškog Tribunala Refik Hodžić.

Izvori bliski tribunalu tvrde da je sasvim izvesno da će Sudsko veće uvažiti zahtev Tužilaštva o ukidanju odluke o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

"Za glavnu tužiteljku Karlu del Ponte ovaj susret nije samo neprikaladan, nego istovremeno predstavlja i flagrantno kršenje pravila tribunala", kaže portparol Tužilaštva Olga Kavran.

Penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine je početkom nedelje privremeno pušten iz pritvora, u kojem se nalazi dok mu traje suđenje.

Optužnica ga, po komandnoj odgovornosti, tereti za zločine koje su počinili vojnici pod njegovom komandom nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske u centralnoj Bosni i nad zarobljenim hrvatskim civilima i vojnicima u okolini Travnika.

Osuda susreta iz Banjaluke

Milorad Dodik (FoNet, arhiva)
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je "apsolutno neshvatljivo" da je bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić primio haškog optuženika Rasima Delića.

On je rekao da se bilo kakav sličan susret u RS "drugačije interpretira ili medijski satanizuje".

Savez udruženja porodica zarobljenih i nestalih srpskih boraca i civila saopštio je da su njegovi članovi ogorčeni i uvređeni ponašanjem Harisa Silajdžića, koji je juče organizovao prijem za haškog optuženika Rasima Delića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: