Šta jedemo s voćem i povrćem?

B92 istražuje koliko u voću i povrću koje jedemo ima štetnih hemijskih materija, teških metala, olova ili nitrata.

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2007.

16:35

Default images

Voće i povrće đubreno veštačkim đubrivom, koje se prodaje po prodavnicama i pijacama, može sadržati štetne materije opasne po zdravlje, pokazuju istraživanja. Zato hrana iz plastenika mora biti podvrgnuta kontroli pre prodaje, jer potrošači često nemaju nikakvu informaciju i garanciju o proizvodima koji se nude.

Stručnjaci kažu da je u Srbiji zbog slobodnog prometa mineralnih đubriva i drugih hemijskih preparata upotreba veštačkog đubriva postala nekontrolisana.

Trgovci đubrivo najčešće direktno prodaju poljoprivrednim proizvođačima, koji zatim natapaju zemlju količinom i do šest puta većom od potrebne, pokazuju istraživanja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja, Stevan Maširević, tvrdi da korišćenje đubriva u većim količinama nije veliki problem, ali da je potrebno zakonom regulisati upotrebu hemikalija.

"Mi, što se tiče kontrole upotrebe veštačkih đubriva, imamo pre svega, kada je reč o instrukcijama proizvođačima, vrlo jasno date predloge kako se koriste đubriva i u kojim količinama. Naravno, to je moguće i posle kontrolisati, ostatke đubriva preko Ministarstva zdravlja koje je zaduženo i za ostatke pesticida koji su veći problem", kaže Maširević.

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo je nacrte zakona o zdravlju bilja i zakona o bezbednosti ishrane.

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević rekao je da se na ove zakone dugo čekalo, što je najbolji dokaz da ispravnosti hrane nije posvećeno dovoljno pažnje.

Ministar Milosavljević je najavio da će u narednih nekoliko meseci predložiti još desetak zakona i da do kraja 2008. godine očekuje da svi zakoni budu usklađeni sa standardima Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: