Novi momenti u izveštaju "trojke"

Analitičar Dušan Janjić kaže da u izveštaju međunarodne trojke postoje dve važne tačke koje do juče nisu bile poznate javnosti.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 09.12.2007.

10:34

Default images

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za B92 da se u Tački 12 izveštaja međunarodne pregovaračke trojke navodi, da su pored svih razlika između stavova Beograda i Prištine, primećene oblasti slaganja interesa, što bi moglo da znači da postoji prostor za nastavak procesa.

"Tačka 13 vrlo ozbiljno upozorava i podseća Beograd i Prištinu da su preuzeli obavezu da ne koriste silu i, zapravo, da rešavaju problem mimo stereotipa koje imaju jedni o drugima. Očigledno, tačka 13 je posebno izdvojena zbog spekulacija, ili pokazatelja na terenu, da bi bilo moguće da jedna od strana, ili obe strane, pribegnu i provokaciji nasilja", rekao je Janjić.

Podsetimo, u izveštaju, koji su celosti prenele domaće agencije, navodi se da su Beograd i Priština obećali su da će se suzdržati od poteza koji bi mogli da ugroze bezbednosnu situaciju na Kosovu, ne odustajući od svog stava po pitanju statusa.

Četvoromesečni pregovori o Kosovu sutra se i zvanično završavaju. Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun predaće Savetu bezbednosti izveštaj "trojke" Kontakt grupe o pregovorima.

Savet bezbednosti će o Kosovu raspravljati 19. decembra, a kako je najavljeno - delegaciju Srbije predvodiće premijer Vojislav Koštunica.

Vizner: Ahtisarijev plan živ i zdrav

Predstavnik SAD u pregovaračkoj "trojci" Frenk Vizner ocenio je da je plan Martija Ahtisarija "još tu, živ i zdrav, i jasan put napred", kao i da rešenje za budući status Kosova "neće moći da se pronađe za pregovaračkim stolom".

"Rekao bih da Ahtisarijev plan nikada nije bio sklonjen sa stola za vreme pregovora 'trojke'. Srpska strana ga je odbacila, a kosovska strana prihvatila, Ahtisarijev plan je još tu, živ i zdrav, i jasan put napred", rekao je Vizner za "Glas Amerike".

Na pitanje šta je suština izveštaja koji je "trojka" podnela generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, Vizner je rekao da se u izveštaju zaključuje da je "trojka" provela 120 dana vredno radeći, tražeći bilo koji mogući ishod, ali da je bilo nemoguće naći zajedničke tačke između vlada Srbije i Prištine".

"Nije bilo tačke poklapanja. Imali smo izuzetno dobru saradnju obe strane koje su iznele svoje pozicije i saslušale naše ideje, ali nažalost nije bilo zajedničkih tačaka", rekao je američki predstavnik u "trojci" Kontakt grupe.

"Mogu samo da zaključim da se više ne može raditi na dogovorenom rešenju, jer dve strane nisu spremne na dogovor. Moj lični stav je da smo razmotrili situaciju iz svih uglova i da se sporazum ne može postići", rekao je Vizner.

Sledeći korak je, kako je rekao, da generalni sekretar pročita izveštaj, zatim će se voditi razgovori unutar Saveta bezbednosti i posle toga je na suverenim vladama da donesu odluku o svojoj poziciji.

Đurić: Pravo vreme za razgovore na Kosovu

Srðan Ðuriæ (FoNet)
Savetnik premijera Srbije za medije Srđan Đurić izjavio je da je pravo vreme da se o budućem uređenju Kosova i Metohije razgovara na samom Kosovu.

"Nastavak razgovora koji bi mogao da započne u nekom od gradova u pokrajini pokazao bi i da je jedan važan standard ispunjen, a to je da predstavnici državnog tima Srbije i privremenih kosovskih institucija mogu slobodno i bezbedno da razgovaraju u pokrajini", navodi se u izjavi Đurića.

Prema njegovim rečima, takav nastavak pregovora mogao bi i da ohrabri prognane Srbe da počnu da se vraćaju svojim kućama, što im već godinama bezuspešno garantuje međunarodna zajednica.

"Vlada Srbije se nada da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija prihvatiti predlog Rusije o nastavku pregovora, jer bi suprotna odluka predstavljala nezabeležen presedan", rekao je Đurić.

Kako je naveo, odluka da se odbace pregovori značila bi da se kažnjava Srbija koja želi da pregovara, a nagrađuju oni koji ne žele da pregovaraju već najavljuju jednostrane akte kojima se najgrublje gazi Povelja UN i Rezolucija 1244 SB UN.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić upozorio je danas da jednostrani potezi oko budućeg statusa te pokrajine vode u nepredvidljive procese, koji će trajati jako dugo i sastojaće se od sukoba i konflikata, a ne od smirivanja i stabilizovanja situacije na Kosovu i u regionu.

"Nastavak naše političke borbe za budući status Kosova i Metohije je neminovan i posle izveštaja 'trojke0 Kontakt grupe, dok je samo pitanje da li će to biti proces u kojem će se zajednički tražiti kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju ili će to biti proces koji će se sastojati iz niza jednostranih poteza", rekao je Samardžić.

Marković: Uzdržati se od ishitrenih izjava

Portparol Demokratske stranke Jelena Marković izjavila je da bi albanska i srpska strana trebalo da se uzdrže od ishitrenih izjava uoči predaje izveštaja posredničke “trojke” Kontakt grupe Savetu bezbednosti UN.

"Nije trenutak da se donose prerani zaključci i ishitrene izjave, bez obzira što su se već u javnosti pojavili prvi delovi izveštaja posredničke 'trojke' Kontakt grupe", rekla je portparol DS-a.

Markovićeva je kazala da bi bilo mudro da obe pregovaračke strane sačekaju 19. decembar, kada će u Savetu bezbednosti biti pokrenuta rasprava o izveštaju "trojke".

Prema njenim rečima, prerano je donositi zaključke kuda će ići proces rešavanja kosovskog pitanja, s obzirom da unutar same pregovaračke trojke postoji ideja da se pregovori nastave.

"Moraćemo da vidimo kako će stvari da se razvijaju pre svega unutar pregovaračke 'trojke', a onda i Saveta bezbednosti koji će doneti konačnu odluku", kazala je Jelena Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: