Kada virus uđe duboko u pluća, test na koronu pokazuje negativan rezultat: Dr Jovanović o pouzdanosti testova na koronu

Novosti online

11. 04. 2020. u 22:53

Prof.dr Tanja Jovanovićje objasnila u esmisiji "Prva tema" kada se prave greške pa pacijenti dobijaju rezultate da su negativni odnosno pozitivni na koronu

Када вирус уђе дубоко у плућа, тест на корону показује негативан резултат: Др Јовановић о поузданости тестова на корону
Prof.dr Tanja Jovanovićje objasnila u esmisiji "Prva tema" kada se prave greške pa pacijenti dobijaju rezultate da su negativni odnosno pozitivni na koronu.

- Prva greška može da se desi kod uzorkovanja. Ako se cevčica ne gurne dobro. Virusi žive u ćelijama. Zato bris mora energično da se uradi. Druga karika je transport. Radi se o RNK virusu, on je vrlo osetljiv i mora da se čuva u frižideru. Na kraju može da se ukaže greška i u lobaratoriji. Tamo se koriste testovi koji su dobri, ali imaju rok. Imali su specifičnost ispod 80 odsto, danas je to preko 90 odsto. Uveli smo validaciju testa.Dva puta se uzima uzorak. prvi put po prijemu u ambulantu, drugi put posle 24 sata.

Jovana Joksimović je pitala doktorku da li postoji mogućnost da se u telu izmeri koncetracija virusa u telu.

- Postoji mogućnost da se kvantira virus u uzorku. Međutim nama je važno samo da je test pozitivan ili negativan . Na početku bolesti je virus najveći. Kada se virus sakrije u pluća, PCR test može da ima negativan nalaz. Možda je potrebno da uzimaju na drugi način.

Doktor Nestorović je rekao da bi najbolje bilo kada bi moglo da se uradi biopsiju pluća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)