Najnovije vesti
Vesti Svet
SZO poziva Belorusiju da uvede nove mere zbog KORONA VIRUSA

SZO poziva Belorusiju da uvede nove mere zbog KORONA VIRUSA

Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije Patrik O'Konor pozvao je danas Belorusiju da uvede nove mere suzbijanja širenja korona virusa iz zabrinutosti da bi epidemija mogla da uđe u novu zabrinjavajuću fazu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
20200409 epa martial trezzini geneva geneve ginevra genf Di018541913 preview Foto: Martial Trezzini / EPA;
20200409 epa martial trezzini geneva geneve ginevra genf Di018541913 preview

Predsednik Aleksandar Lukašenko prethodnih nedelja umanjivao je potrebu za donošenjem mera uključujući mere socijalne distance, a govorio je i da ispijanje votke, vožnja traktora i kupanje u sauni može da pomogne protiv virusa, podseća Rojters.

U Belorusiji je potvrđeno 2.226 slučajeva korona virusa, a 23 osobe su umrle.

Pročitajte još

O'Konor koji predvodi delegaciju SZO u poseti Belorusiji ove nedelje, rekao je da je ta zemlja primenila mere suzbijanja epidemije, ali da je virus počeo da se širi u zajednicama u Minsku i drugim oblastima.

- Belorusija ulazi u novu fazu razvoja epidemije. Vidimo da se virus prenosi u zajednici. Ova situacija je zabrinjavajuća i zahteva nove mere - rekao je on na konferenciji za novinare.

Rekao je da SZO preporučio Belorusiji da uvede mere koje će povećati fizičku distancu, nastave mere izolacije, testiranja i praćenja kontakata pacijenata obolelih od korona virusa.

U Belorusiji se i dalje igra fudbal, dok su druge evropske zemlje uvele karantin i otkazale sve javne događaje.