BiH

Nelson zadovoljan dogovorom o raspodjeli sredstava MMF-a

Nelson zadovoljan dogovorom o raspodjeli sredstava MMF-a
Foto: Arhiva | Nelson zadovoljan dogovorom o raspodjeli sredstava MMF-a

SARAJEVO - Ambasador SAD u BiH Erik Nelson izjavio je da mu je zadovoljstvo što je pomogao da bude postignut dogovor lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA sa zvaničnicima EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o deblokadi 330 miliona evra namijenjenih BiH i naglasio da je potrebno da svi budu ujedinjeni u borbi protiv virusa korona.

"Demokratske vlasti moraju da funkcionišu drugačije u vrijeme kriza, postoji velika potreba za boljom koordinacijom, povjerenjem i transparentnosti i da se brže djeluje", rekao je Nelson novinarima nakon sastanak lidera tri stranke Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića sa evropskim i zvaničnicima MMF-a.

Prema njegovim riječima, novo koordinaciono tijelo za ekonomsku reakciju trebalo bi da pomogne da se djeluje brže i efikasnije.

"Važno je da rasprava ne bude u smislu `ko je pobjednik ili gubitnik`, realnost je da smo svi ujedinjeni u ovome. Patimo svi isto i izloženi smo opasnosti i svi treba da djelujemo zajedno. Sve države se suočavaju s ovom krizom, a ono što je bitno u oblasti zdravstva i ekonomije, što treba imati na umu, jeste opšte dobro za sve i da se zajedno borimo za to", rekao je Nelson.

Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA dogovorili su sa zvaničnicima EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) deblokadu 330 miliona evra namijenjenih BiH.

Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda, te predsjednici vlada Republike Srpske Radovan Višković i Federacije BiH Fadil Novalić.

Potom je održana sjednica Fiskalnog savjeta BiH, kojoj je prisustvovalo svih šest članova, na kojoj je usaglašeno Pismo namjere sa MMF-om, kojim BiH traži finansijsku podršku u okviru instrumenta za brzo finansiranje, u sklopu napora na suzbijanju širenja virusa korona.

Na sjednici je dogovorena raspodjela sredstava MMF-a, prema kojoj će Federaciji BiH pripasti 62 odsto, Republici Srpskoj 38 odsto, a usaglašeno je da će svaki entitet distribuisati 0,5 odsto od svog dijela Brčko Distriktu, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije