I DRONOVIMA protiv virusa: Dezinfekciju javnih površina Kraljevčani obavljaju i iz vazduha

NovostiOnline/G.Ć.

11. 04. 2020. u 14:27

Prvi put u Srbiji dezinfekcioni tretman obavljen bespilotnim letelicama

И ДРОНОВИМА против вируса: Дезинфекцију јавних површина Краљевчани обављају и из ваздуха

Foto G.Š.

KRALjEVO – Pripadnicima ovdašnje Civilne zaštite, stručnjacima Zavoda za javno zdravlje i zaposlenima u JKP „Čistoća“ i „Vodovod“ koji su svakodnevno angažovani na dezinfekciji stambenih objekata i javnih površina na teritoriji grada Kraljeva, priključili su se i članovi „Agro dron“ tima koji dezinfekciju obavljaju bespilotnim letelicama – iz vazduha.


Ovaj oblik tretmana dronovima u sklopu mera protiv širenja zaraze korona virusom je jedinstven u Srbiji, a prema rečima Gorana Iskića iz „Agro drona“, do sada je na ovaj način dezinfekcija obavljana u kineskim gradovima Vuhan i Šenžen, kao i u Dubaiju.


- Ta iskustva iz Kine primenjujemo i ovom prilikom u dezinfekciji javnih površina naročito na nepristupačnim mestima, gde je nemoguće prići vozilom. Tretman se obavlja jednoprocentnim rastvorom natrijum hipohlorida. Ove bespilotne letelice „DJI T16“ primarnu namenu imaju u poljoprivredi, tamo gde je klasična mehanizacija neprimenljiva u zaprašivanju useva, voća i povrća – kaže Goran Iskić, iz „Agro dron“ tima.


Po rečima gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića, komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije, dezinfekcija dronovima najpre će se obaviti u prigradskim naseljima, a potom u zavisnosti od procene i samom gradu gde nije moguć klasičan tretman, odnosno na lokacijama gde je upotreba bespilotnih letelica najefikasnija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije