Kineski lekar: Epidemiološka situacija u Srbiji u poodmakloj fazi, vidi se da se bliži kraj

Kineski lekar Peng Zikiang ocenio je večeras da je teško epidemiju koronavirusa staviti pod kontrolu bez uvođenja policijskog časa, a epidemiolog Predrag Kon naglasio je da se mora ispratiti maksimum epidemije kako bi se sa sigurnošću znalo da je on prošao.

"Treba nam malo i sreće. Mi prvo moramo da ispratimo taj maksimum i da znamo da je on prošao, a onda ozbiljno da promišljamo šta dalje činiti jer nam ostaju osetljive populacije - stariji i deca koja nisu išla u školu", rekao je Kon za Radio-televiziju Srbije.

"Zalažem se za kontrolisan izlazak starih i, ako dođe do takvog pada da je nemoguće da se virus podigne, onda restriktivne mere ne treba zadržavati", ocenio je Kon.

U situaciji smo da smo zaravnili krivu i šesti dan nemamo nagli porast, rekao je Kon i naveo da današnji porast obolelih u odnosu na protekla 24 sata je nešto što nije neočekivano.

Prethodna i ova nedelja su te faze maksimuma, sada je trenutak kada može da se omane i da se dogodi da virus uđe u osetljivi kolektiv, poput domova za stare, kada bi došlo do naglog porasta, upozorio je Kon za specijalnu emisiju RTS o korona virusu.

"Može uvek da iznenadi, ali da ne prizivamo, ulazak virusa u doma za stare, u bolnice, ali tamo otkrivamo te asimptomatske slučajeve", rekao je Kon.

Naše preporuke i dalje nisu da se maske nose napolju, ali ja lično u zatvorenom prostoru nosim masku, spustim je ovako kada ima prostora. Kada neko priđe da se pozdravi, lako je podignem, da čuvam i njega i sebe, rekao je Kon.

Mi znamo da ćemo još imati posla sa ovim virusom, rekao je Kon.

Kineski lekar Peng Zikiang ocenio je da je epidemiološka situacija u Srbiji u poodmakloj fazi, da se "drži kriva" i povećava se broj dijagnostifikovanih pacijenata.

"Vidi se da će uskoro početi kraj, da će padati broj obolelih. Vlada je preduzela mere i vidimo da daju rezultat", rekao je Zikiang.

"Ako se u Srbiji produži policijski čas, verujem da će se na taj način smanjiti mogućnost okupljanja i smanjiti mogućnost daljeg širenja zaraze, pa tu meru smatramo vrlo efikasnom", rekao je kineski lekar.

Ako se ne uvede policijski čas, vrlo teško ova epidemija može da se stavi pod kontrolu, naglasio je Zikiang.

  • Novosadista

    10.04.2020 23:31
    Ah...
    Sta bismo mi bez Kineza?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija