Svijet

Korona stigla u Jemen, rat oslabio zdravstvo

Korona stigla u Jemen, rat oslabio zdravstvo
Foto: N.N. | Korona stigla u Jemen, rat oslabio zdravstvo

SANA - Prvi slučaj korona virusa registrovan je danas u ratom razorenom u Jemenu, saopštili su zdravstveni zvaničnici koji strahuju da bi u slučaju širenja virusa zdravstveni sistem te zemlje brzo kolabirao.

Kako prenosi Rojters, vest o prvom slučaju COVID-19 uslijedila je nakon što je u četvrtak, upravo zbog sprečavanja širenja korona virusa, stupio na snagu prekid vatre između snaga koalicije pod vođstvom Saudijske Arabije i pokreta Hutija.

Lokalni jemenski zdravstveni zvaničnik upozorio je da bi, zbog toga što ratom opustošena nacija nije spremna za pandemiju, zaraza mogla da se proširi na 90 odsto stanovništva.

Prvi slučaj je zabilježen u istočnoj provinciji Hadharmau, a rječ je o 60-godišnjaku u stabilnom stanju, koga budno prate ljekari, dodaje Rojters.

Jemen je opustošen konfliktom koji je eskalirao početkom 2015. godine, kada su pobunjenici Huti preuzeli kontrolu nad većim dijelom zapadnog dijela zemlje i prisilili predsjednika Abdrabuha Mansura Hada da pobjegne u inostranstvo.

U petogodišnjem ratu život je izgubilo više od 100.000 ljudi, a polovina jemenskih bolnica nije upotrebljiva, navodi Rojters.

Situacija je dodatno pogoršana zbog izbijanja virusa kolere i opšte gladi, zbog čega je za 24 miliona ljudi neophodna humanitarna pomoć, upozorile su Ujedinjene nacije.

Ministar zdravlja Taha al Mutavakel upozorio je vladu, koju predvode Huti, da bolnice u toj zemlji imaju samo 1.500 kreveta.

"Ako epidemija uđe u Jemen, biće nam potrebno milion kreveta samo za dva mjeseca", rekao je on.

Upozorio je da bi u najgorem scenariju do 28 miliona ljudi, što je oko 90 stanovništva, moglo da se zarazi u narednim nedjeljama, piše Russia Today.

Ministar je pozvao UN i druge svjetske organizacije da obezbijede Jemenu respiratore i drugu neophodnu opremu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije