Dodik: Policija neće sprovoditi uredbu o lažnim vestima, radite šta god hoćete 1Milorad Dodik Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da policija Republike Srpske više neće postupati po Uredbi o zabrani iznošenja ili prenošenja lažnih vesti kojima se izaziva panika i nereda.

„Da ne bi bilo da policija zloupotrebljava tu uredbu, policija neće postupati po toj uredbi, a vi radite šta god hoćete“, kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da to ne znači da neko može da spreči građane, neka udruženja i ostale da prijave one za koje smatraju da šire lažne informacije i da se provede određena procedura.

„Neće nikom faliti dlaka s glave. Ali ako neki građanin pozove i kaže da je uznemiren, onda će policija doći. Ako policija ne dođe, onda ćete reći da ne radi policija“, kazao je Dodik.

Nakon što je proglašeno vanredno stanje, Uredba za zakonskom snagom o zabrani iznošenja ili prenošenja lažnih vesti kojima se izaziva panika i narušava javni red i mir bila je prva uredba koju je donela predsednica RS Željka Cvijanović.

Donošenje te uredbe naišlo je na oštre kritike opozicije, Udruženja BH novinari, kao i dela civilnog sektora, koji su ocenili da je takva uredba doneta kako bi se uvela cenzura u medije, ograničila sloboda izražavanja i omogućio obračun sa političkim neistomišljenicima i onima koji kritikuju poteze vlasti u vreme krize izazvane epidemijom korona virusa.

Dodik je kazao je da takva odluka da policija ne deluje na osnovu te uredbe doneta na sastanku sa predsednicom RS Željkom Cvijanović, predsednikom parlamenta Nedeljkom Čubrilovićem i ministrom unutrašnjih psolova RS Draganom Lukačom.

Predviđene novčane kazne po osnovu ove uredbe bile su od 500 do 4.500 hiljada evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari