Buongiorno Italia: Serija A se nastavlja krajem maja ili početkom juna

Vreme čitanja: 6min | sre. 08.04.20. | 12:10

Treninzi kreću početkom maja, stranci se uskoro vraćaju na Čizmu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Nastavak šampionata i mogući datumi za igranje utakmica u Seriji A dobili su zamajac u italijanskim medijima zbog ohrabrujućih podataka koji svedoče da virus COVID-19 gubi snagu i najava iz FIFA i UEFA koje čine sve da omoguće fudbalskim federacijama da privedu kraju tekuću sezonu.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

“Planovi velikih klubova za nastavak: Šampionat ulazi u drugu fazu”, pumpa optimizam ovog jutra Gazeta da će se prvenstvo Serije A nastaviti krajem maja ili početkom juna. “Evo stranaca: Eriksen i Jang su već u Milanu, CR7 i ostali stižu posle Uskrsa. Treninzi počinju 4. maja. FIFA: produžiti ugovore koji ističu 30. juna”, deklamuje italijanski dnevnik sve novine koje omogućavaju da se sezona završi. U tekstu na unutrašnjim stranama se još dodaje da su igrači Intera ali i drugih klubova pozvani da se vrate u Italiju početkom sledeće nedelje. Klubovima se žuri pošto će svi igrači koji uđu na Apeninsko poluostrvo morati da provedu 14 dana u samoizolaciji, to znači da neće moći da treniraju pre kraj aprila.

“Vlada je oprezna, ali krajem maja bi moglo da se počne sa utakmicama (iza zatvorenih vrata). Infantino je otvorio vrata za produžavanja ugovora, koji ističu 30. juna, do kraja sezone. Po pitanju smanjivanja plata FIFA se ponudila da bude arbitar u slučaju sporova između igrača i klubova”, piše Gazeta. Na unutrašnjim stranama se kaže da bi Serija A mogla da bude nastavljena u rasponu od poslednje nedelje u maju do prve nedelje u junu i da su klubovi i igrači spremni da igraju, kao u Španiji, svaka tri dana da bi okončali sezonu.

“Previše klubova, reforma je neizbežna”, piše Gazeta u analizi u kojoj objašnjava da je kriza izazvana koronavirusom samo ubrzala proces koji je bio neminovan a to je smanjivanje broja klubova, od Serije A preko Serije B i Lige Pro do nižerazrednih šampionata.

“Eliot ne odustaje i udvostručuje ulog da bi vratio Milan u vrh”, piše Gazeta da se za Milan lično zainteresovao Gordon Singer, sin patrona Pola Singera, vlasnika spekulativnog fonda Eliot. U tekstu se kaže da je prijateljstvo Gordona i Ivana Gazidisa ključna tačka oslonca i snage generalnog direktora Milana. Poslovna imperija Singerovih je teška 40 milijardi evra i nemaju nameru da izgube novac na Milanu u koga su uložili već više od pola milijarde evra. U članku se kaže da će Singerovi nastaviti sa svojom filozofijom ulažući dodatna sredstva, što znači da će Rosoneri investirati novac samo u igrače velikog talenta, ali ispod 25 godina.

“Interov zid. Kumbula je prvi izbor, ali Lukaku navija za svog zemljaka Vertongena”, navodi milanski dnevnik da su Nerazuri veoma blizu da postignu dogovor sa Kumbulom i Veronom, ali da postoje i struje u klubu koje bi želele da dovedu iskusnog Vertongena iz Totenhema. U tekstu se kaže da je Godin na izlazlnim vratima i sa njegovim odlaskom Inter bi uštedeo 20.000.000 evra, koliko bi Urugvajac koštao kase Nerazura u sledeće dve godine.

“Fonseka, ljubav i vernost: obožavam Romu i ostaću na njenoj klupi još dugo”, poručio je portugalski stručnjak da želi da pusti korene u Večnom gradu. Fonseka je još rekao da mu je dovoljno tri, maksimalno četiri nedelje, da vrati igrače u takmičarsku formu, a da je pauza u prvenstvu omogućila Romi da u završnici na raspolaganju ima i super pojačanje – Zaniola. Mladi Italijan se oporavlja od operacije i mogao bi da u drugoj polovini juna bude na raspolaganju Fonseki.

CORRIERE DELLO SPORT

“Slobodan prolaz!”, ističe Korijere da je sedišta FIFA stigao još jedan važan znak u pravcu nastavka sezone, u smislu da je prvi čovek planetarnog fudbala Infantino izdao uputstvo da se ugovori koji ističu 30. juna automatski produže do kraja tekuće sezone, a oni koji su morali da počnu od 1. jula stupe na snagu od starta nove sezone.

“Infantino diktira liniju i za prelazni rok koji će biti krajnje fleksibilan, a biće odložena i primena pravila o osam maksimalnih pozajmica koje može da napravi jedan klub”, dodaje Korijere. List piše i da u Nemačkoj razmišljaju da nastave šampionat već 9. maja.

Korijere prenosi i izjavu predsednika UEFA Čeferina koji je prilično optimista po pitanju završetka sezone: “Optimista sam, Serija A i Liga će dobiti prvake na terenu”. Prenosi se i stav čelnika UEFA da se prvenstva moraju završiti i da se ne može oduzeti titula Liverpulu. “Kako god da se stvari odvijaju, imamo potrebu da dobijemo pobednike na zelenom terenu, a ne za zelenim stolom”, rekao je Čeferin.

“Nikad više skudeto od kartona”, naslov je redakcijskog komentara u kojem se objašnjava da zbog pravosudnih peripetija, tužbi i žalbi klubova u Seriji A i Seriji B, šampionati moraju da budu odigrani do poslednje utakmice. Samo na taj način, upozorava Korijere, može da se izbegne još veći haos i još veća kriza od postojeće.

“Lotito napada: Formelo je OK, fudbaleri mogu da treniraju”, ne odustaje predsednik Lacija od svoje namere da što pre vrati svoje igrače u sportski centar u Formelu. Lotito svoje stavove bazira i na činjenici da se nalazi na čelu kompanije koja se bavi čišćenjem prostora i tzv. sanifikacijom. Između ostalog, Lotitova firma je zadužena za higijenu i sanifikaciju najvažnije virološke klinike u Italiji “Spalancani”.

“Basket se zaustavio, ništa od skudeta”, piše Korijere da je KS Italije odlučio da prekine prvenstvo i da ne dodeli titulu prvaka Italije. Neće biti ispadanja iz Serije A, a na osnovu tabale nakon poslednjeg kola će se odrediti timovi koji će predstavljati Italiju u kup takmičenjima. Odluka KS Italije se može objasniti činjenicom da košarka nema bogate ugovore sa televizijama i sponzorima, kao fudbal, koji bi opravdali odigravanje utakmica pred praznim tribinama. To znači da bi klubovi imali samo troškove, bez ikakvih prihoda do kraja sezone  što bi ih dovelo u još nezavidniju situaciju od aktuelne.

TUTTOSPORT

“Mi ostajemo u Juveu”, objavljuje Tutosport listu igrača koju Sari želi da zadrži i za sledeću sezonu u Kontinasi. Na njoj su na prvim mestima Ronaldo i De Liht, a zatim slede Kjelini, Bufon, Demiral i Bentankur za koje se kaže da ostaju 100 odsto u Juveu. Zeleno svetlo za odlazak imaju Pjanić, De Šiljo, Daglas Kosta, Iguain, Matuidi, Rugani, Aleks Sandro i Kedira. Ostali igrači, više manje bi trebalo da ostanu osim u slučaju da ne stignu za njih tzv. nepristojne ponude, a tu se pre svih misli na Dibalu.

“Italijanski petao”, piše torinski dnevnik da je centarfor Granata i Azura nedodirljiv u Torinu, ne samo zato što je kapiten i idol Toroa već i zato što zbog potreba reprezentacije mora da ostane u timu u kome ima zagarantovanu minutažu i status startera. Na unutrašnjim stranama Tutosport nabraja pet razloga zašto Beloti ne sme da završi na transfer listi. Počinje sa doprinosom Belotija igri Torina ne samo u broju postignutih golova već i njegovom harizmom na terenu. Drugi aspekt je psihološki, odlazak Belotija iz Torina bi poremetio ravnotežu u timu i poslao lošu poruku javnosti i navijačim prodajući svog kapitena, golgetera i najboljeg igrača. Treći razlog je etički, ne prodaju se igrači simboli u ovakvim vremenima. Četvrti motiv je obećanja predsednika Urbana Kaira da neće prodati Gala. I peto obrazloženje je patriotsko: Mančiniju je potreban još jedan centarfor, pored Imobilea, koji igra stalno i po mogućstvu redovno trese mreže.

“Ugovori bez prestanka: imaćemo prelazni rok bez limita”, piše Tutosport da je FIFA odlučila da bude maksimalno fleksibilna kada je u pitanju sledeća fudbalska pijaca, pogotovo kada je u pitanju trajanje prelaznog roka.

“Misija obnova ugovora”, izveštava list da su rukovodioci Intera počeli operaciju produžetaka ugovora sa igračima na koje se računa da otvore novi ciklus sa Antonijom Konteom. Reč je o golmanu Handanoviću koji će produžiti ugovor do 2022. godine, Espozitu koji će potpisati svoj prvi profesionalni ugovor do 2025. godine (puni 18 godina u julu). Novi ugovor, bez raskidne klauzule i sa većom platom će dobiti Marcelo Brozović, a po godinu dana produžetka ugovora, do 2022. dobiće i Kandreva i D’Ambrozio.

Tutosport piše i da bi kriza koju je proizvela epidemija koronavirusa mogla da promeni planove Milana. “Treći put je Pioli sa Rangnikom”. U tekstu se precizira da bi italijanski trener mogao da ostane na klupi do kraja ugovora dok bi Rangnik u prvoj sezoni, dok ne pohvata sve konce u italijanskom fudbalu i ovlada italijanskim jezikom, imao ulogu tehničkog direktora.

Piše: Željko PANTELIĆ


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara