Društvo

Lukač: Nema potrebe za rigoroznijim mjerama

Lukač: Nema potrebe za rigoroznijim mjerama
Foto: Screenshot | Lukač: Nema potrebe za rigoroznijim mjerama

BANJALUKA - Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, kazao je da trenutno nema potreba za uvođenjem rigoroznijih mjera.

"Naš zdravstveni sistem može da podnese trenutno stanje", kazao je Lukač.

On je dodao da postoje rezervne varijante u slučaju da se stanje promijeni.

"Mi u Republici Srpskoj smo dosta disciplinovani, policijski čas se sve više i više poštuje, mjere samoizolacije se sve više poštuju. Ljudi shvatili da se moraju ponašati disciplinovano", naveo je Lukač, nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i ministrom bezbjednosti BiH Fahrudinom Radončićem. Sastanak je održan u zgradi Vlade Republike Srpske.

Sagovornici ocijenili da je saradnja dva ministarstva dobra, a tokom sastanka je razgovarano i o raspodjeli humanitarne pomoći.

Dodik je rekao da će dio pomoći koju je Srpska dobila, odnosno maske i rukavice, biti ustupljeni Graničnoj policiji BiH, te  zahvalio Radončiću na saradnji.

"Razgovarali smo o ovoj situaciji. Dobro zvuči procjena SZO da je BiH preduzela dobre mejre u ovoj pandemiji", istakao je Dodik i dodao da je razgovarano i o političkoj situaciji u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH izjavio je danas da je jedna od ključnih mjera u borbi protiv epidemije virusa korona karantinski sistem na granici, te izrazio nadu da će oni u narednih dan ili dva biti uspostavljeni i u Federaciji BiH.

"BiH je na različitim nivoima preduzimala mjere kako bi se zaštitili od virusa. Dobro zvuči ocjena Svjetske zdravstvene organizacije da je BiH preduzela dobre mjere, a to je učinjeno zahvaljujući koordinaciji koju smo obezbijedili. Mjere podrške treba da budu sinhronizovane od nivoa BiH do opština kako bi se znalo šta ko radi", naglasio je Dodik.

Dodik je poručio da ne treba odgoditi lokalne izbore jer za to nema razloga.

"Treba ih raspisati, pokušati ispoštovati zakonske rokove, a ukoliko dođe do ugrožavanja epidemiološke situacije imamo dovoljno vremena da početkom septembra dogovorimo eventualno prolongiranje izbora", naglasio je Dodik. 

Ministar Lukač je rekao da je razgovarano i o budućoj saradnji, razmjeni informacija, ne samo o pitanju migracija, već i borbe protiv virusa korona. 

Radončić je rekao da je situacija u vezi sa virusom korona teška.

On je rekao je da je bezbjednosni sektor "kupio" važnu stvar, a to je vrijeme - kako bi se zdravstveni sistem spremio za borbu protiv korona virusa. Pohvalio je rad bezbjednosnih službi i na nivou entiteta, ali i na nivou BiH.

"Mjere koje se preduzimaju pokazuju se veoma važnima. Nakon mjesec i više dana dali našim ljekarima da pripreme bolnice, nabave respiratore i opremu. Dali smo im vremena kako bi se borili sa korona virusom", poručio je Radončić.

On je sa Lukačem i Dodikom razgovarao o saradnji ministarstva sa entitetskim MUP-ovima.

"Saradnja je izvanredna. Zahvaljujući Lukaču i Dodiku dogovorili smo da dio pomoći Republike Turske koji je bio namijenjen za Republiku Srpsku ide našoj Graničnoj policiji i dvije policije u dva kantona. Zahvalan sam im na tom gestu", poručio je Radončić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije