Dostupni linkovi

U Niš stigla medicinska oprema i respiratori


Medicinska i zaštitna oprema i respiratori, stigli su u Niš
Medicinska i zaštitna oprema i respiratori, stigli su u Niš

U Niš, grad na jugu Srbije koji je uz Beograd jedno od žarišta korona virusa, dopremljena je medicinska oprema. U Pitanju je veliki broj maski, invazivnih i neinvazivnih respiratora i druge medicinske opreme, donete za potrebe Niša, ali i drugih gradova na jugu Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič koji je došao u Niš, rekao je da sa dopremljenom pomoći „ima dovoljno opreme za ceo jug Srbije“.

"Ne činimo ovo samo za Niš, nemojte da vam ovo stoji kao lekovi u Kragujevcu, nego da odmah pošaljete opremu za Leskovac, Vranje, Pirot, Toplicu, da i njihove bolnice imaju sve što treba", rekao je Vučić.

On je rekao i da se u Niš, svakih sedam dana šalje zaštitna oprema, materijali i neretko respiratori. "I danas smo doneli, preksinoć je stiglo pet novih kliničkih respiratora, danas četiri nova, ukupno devet, a 29 u poslednjih mesec dana. Doneli smo 20 neinvazivnih respiratora", rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da su kapaciteti za kovid bolnice na izmaku i da su za te potrebe odredili druge objekte. Kako je precizirao, bolnica u Leskovcu, gradu blizu Niša, će biti pretvorena u kovid bolnicu.

Takođe, osim sportske hale Čair u Nišu, za zbrinjavanje pacijenata se planira i kasarna u Nišu kao i hotel Nais u tom gradu, rekao je Vučić.

Vučič je rekao i da je neophodno biti disciplinovan. „Narednih 10 dana je ključno. Do 20. aprila rešava se sudbina našeg odnosa prema virusu. Do tada će biti neophodna disciplina“, rekao je Vučić

On je najavio i povećanje broja testiranih građana.

Vučić: Opreme ima za ceo jug Srbije
Vučić: Opreme ima za ceo jug Srbije

Medicinsku opremu su u Nišu dočekali gradonačelnik Darko Bulatović, član Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović i direktor KC Niš Zoran Radovanović.

Tiodorović je naveo da Nišlije sada poštuju mere mnogo bolje nego na početku, što se, kaže, vidi i po rezultatima, te da je još uvek potrebna gvozdena disciplina, da "izguramo" sledeću nedelju i onda ćemo biti "blizu 'zelene grane'".

„Ostanite kod kuće, to je poruka za građane. Pridržavajte se mera“, poručio je Tiodorović.

Srbija se nalazi u petoj nedelji epidemije korona virusa, a ukupno je zaraženo 2.867 osoba. Prema poslednjim podacima, saopštenim u četvrtak u 15 časova, preminulo je 66 ljudi.

Od danas u 17 časova, na snagu stupa zabrana kretanja koja će trajati tokom čitavog vikenda, odnosno do ponedeljka u 5 sati ujutru.

To će biti i najduži policijski čas od početka vanrednog stanja koje je u Srbiji uvedeno 15. marta.

XS
SM
MD
LG