Istraživanje: Svaki deseti radnik u Srbiji ostao bez posla od početka vanrednog stanja

Trećina zaposlenih morala je u vanrednom stanju, pod uticajem poslodavca, da uzme godišnji odmor, bolovanje, plaćeno ili neplaćeno odsustvo, a 12 odsto radnika ostalo je bez posla tokom epidemije virusa korona, pokazuje istraživanje koje je sproveo sajt Poslovi Infostud.
Istraživanje: Svaki deseti radnik u Srbiji ostao bez posla od početka vanrednog stanja
Foto: Pixabay
U istraživanju o uticaju virusa korona na tržište rada učestvovalo je 4.329 ispitanika i 580 privrednih subjekata.
 
Među ljudima koji su već izgubili posao, 46 odsto je kao razlog navelo to što se firma privremeno zatvorila, a 37 odsto da je obim posla smanjen, 15 odsto usled "rezanja troškova firmi" i tri odsto jer se firma trajno zatvorila.
 
Zabrinutost da će izgubiti posao izrazilo je 40 odsto ispitanika, dok je 26 odsto ispitanika reklo da im je već smanjena zarada, a 38 odsto da će doći do smanjenja u narednom periodu.
 
Najveći broj poslodavaca istakao je da pandemija negativno utiče na njihovo poslovanje (56 odsto), a kod 36 odsto umereno negativan.
 
Privredne grane koje su najviše pogođene krizom su turizam i ugostiteljstvo, potom   trgovina   koja se ne odnosi na prodaju životnih namirnica i transport ljudi.
 
Oko 80 odsto kompanija je počelo ili će uskoro početi "rezanje troškova" među kojima su interni troškovi, troškovi dobavljača, ali i troškovi zaposlenih.
  • Zeljko

    10.04.2020 17:17
    Da li ste se to malo odlepili od SNS? Puno zdraviji teksotvi poslednjih par dana. A ovaj je odličan!

    Država nas ne štiti ni u redovnom a ni u ovom stanju! Zato se poslodavci tako i ponašaju!
  • Dada

    10.04.2020 14:44
    Za Pero-s
    Broj prijavljenih na birou pokazuje broj prijavljenih na birou. Ne pokazuje broj nezaposlenih!
  • ...

    10.04.2020 11:44
    Crtez je fenomenalan!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.