A plate u zdravstvu najniže...

Mada svako veče aplauzima iskazujemo zahvalnost lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima na stručnosti i požrtvovanju, zarade junaka borbe protiv koronavirusa su primetno manje nego u ostalim segmentima javnog sektora.
A plate u zdravstvu najniže...
Foto: 021.rs

Tu, međutim, nije kraj. Veoma su skromna i druga budžetska izdvajanja za potrebe zdravstvene zaštite.

Tako je jesenas, prilikom analize budžeta za 2020. godinu, uočeno da se za nabavku instrumenata i druge medicinske opreme u javnom zdravstvenom sistemu izdvaja tek sedam milijardi dinara. Sa druge strane, aktuelna vlast je čak 22 milijarde namenila plaćanju odšteta u izgubljenim sudskim sporovima.

To ne samo da je 10 puta više nego što je u iste namene izdvojeno 2010. godine, već je i čak tri puta više nego što se ulaže u medicinsku opremu.

Zdravstvo napustilo 6.000 zaposlenih

Što je još gore, prethodnih godina izdvajanja za nove mikroskope, epruvete, respiratore ili druge aparate je bilo i niže, pre dve godine tek pet milijardi, pa je vlast pokušala da javnosti "zamaže oči" isticanjem da iznos povećava za 40 odsto. Jeste, ali, usled minimalnih ulaganja u ranijem periodu, to je tek dve milijarde dinara.

Daleko od najskromnijih potreba. Da apsurd bude veći, para je bilo, vlast se redovno hvali kako je u poslednje četiri godine Srbija među pet, šest evropskih država koja je konituirano imala suficit. Pojedinih sezona i po 25 milijardi dinara.

Svuda u Evropi plate u zdravstvu su primetno iznad proseka, decenijama su bile i u Srbiji. Kako su se u poslednje vreme stvari bitno izmenile, Fiskalni savet je još pre bezmalo dve godine izanalizirao strukturu državnih izdvajanja.

Neposredan povod je bio sve intezivniji odlazaka lekara, medicinskih tehničara i sestara iz "državnog zdravstva"; samo u trogodišnjem periodu 2015 - 2017. godina oko 6.000 stručnih radnika je napustilo javno zdravstva Srbije.

Suprotno svetskoj praksi

Analiza je pokazala da je zdravstvo "poslednja briga" (i) aktuelne vlasti. Tako je prosečna zarada u ovom segmentu javnog sektora najniža u odnosu na sve druge delatnosti finansirane iz državnog budžeta.

Sredinom 2018. godine prosečna zarada zaposlenog u javnom zdravstvu Srbije je iznosila 55.000 dinara. Istovremeno, u prosveti prosečna zarada je premašivala 58.000, u administraciji 62.500, dok je daleko najviša, čak 73.000 dinara, bila u policiji.

Računica pokazuje da je prosečna plata policajca čak za 42 odsto iznad plate zdravstvenog radnika. Istovremeno su u odnosu na prosečnu platu u Srbiji, oko 50.000 dinara, policajci zarađivali četrdeset i pet, medicinari tek deset odsto više.  

U zemljama Srednje i Istočne Evrope, sa kojima se Srbija često poredi, bitno je drugačije. Tamo su policijske plate za dvadeset, a plate lekara, medicinskih tehničara i sestara, u proseku, četrdeset odsto iznad opšteg proseka.

Imajući u vidu krajnje komotno ponašanje države pri utrošku javnih prihoda, Fiskalni savet je predložio da se prestane sa praksom uvećanja plata u javnom sektoru znatno više od rasta u privatnom, te da se obnovi rad na izradi platnih razreda, započet još za mandata ministarke za upravu Kori Udovički.

Nedostaju instrumenti i oprema

Nisu, naravno, u pitanju samo zarade zaposlenih. Pri svim izdvajanjima državnog novca, što nije ništa drugo do novac svih građana, vlast zapostavlja zdravstvo, a favorizuje militarne strukture, policiju i vojsku.

Tako je Savet uočio da je vojska 2018. godine za nabavku opreme umesto planiranih 21 od države dobila čak 30 milijardi dinara. Slično se ponovilo i naredne sezone, kada je država za kapitalna ulaganja izdvojila čak 165 milijardi dinara, 38 više nego prethodne budžetske godine.

Međutim, i ovog puta gotovo sva uvećanja su usmerena na militarne strukture, sasvim simbolično prema bolnicama i domovima zdravlja. Zapravo, izdvajanja za vojsku i policiju su visoka, dvostruko veća nego što je praksa u regionu.

Neuspeli pokušaji

Vlast je, svakako, uočila da ima poteškoća u zdravstvu, odlazak najstručnijih uvek se primeti. Pri donošenju budžeta za 2019. godinu pokušala je da malo ravnopravnije tretira sve segmente javnog sektora.

Odlučila je da plate povisi za, u proseku, devet, naspram 3,5 odsto u privatnom sektoru. Međutim, uvećanje nije bilo linearno.

Tako su plate policiji povećane za devet, medicinskim sestrama i tehničarima za dvanaest, lekarima za deset odsto. Zamisao je bila da se malo pomogne zdravstvenom sektoru.

Ali, zarade u policiji već su toliko narasle da, bez obzira na niži procenat novog povećanja, u nominalnom iznosu uvećanje policajčeve plate, 7.300 dinara, je veće od rasta, 6.600 dinara, plate zdravstvenog radnika. Slično je bilo i sa budžetom za ovu godinu.

Rast plata u javnom sektoru je planiran za 9,6 odsto i neće biti linearan. Sestre i zdravstveni tehničari bi trebalo da dobiju po 15, lekari 10, koliko i policajci. U nominalnom iznosu to bi bilo 8.000 dinara uvećanje policajčeve, oko 9.000 dinara uvećanje plate zdravstvenog radnika. Tek simbolično umanjenje razlike.

Da ponovimo, u okruženju je odnos zarada obrnut, dok su u razvijenim eropskim državama plate lekara i sestara mnogo više iznad zarada zaposlenih u policiji.

Evropski kriterijumi

Pokušaj države da tokom pandemije vanredno poveća za 10 odsto plate za sve zaposlene u zdravstvu je gotovo iznuđen potez da teško shvatljivu politiku plata u javnom sektoru delom koriguje i učini korektnijom. No, to je samo jedan potez, za valorizovanje rada u zdravstvu neophodno je daleko temeljnije preuređenje sistema zarada u javnom sektoru.

Dobro je da smo, ako ne pre ono tokom pandemije koja je zaplašila ceo svet, shvatili koliko su veliki napor i posvećenost lekara i sestara u preventivi i lečenju. Lepo je da aplauzom svako veče nagrađujemo izuzetnu požrtvovanost svih aktivnih u suzbijanju opake zaraze.

Međutim, značaj i kvalitet rada lekara, tehničara i sestara morao bi se videti i time što bi plate zdravstvenoj službi bile određivane prema evropskim kriterijumima, svakako u skladu sa mogućnostima ove države. Istovremeno i izdvajanja za opremu i instrumente, bez kojih su lekari i sestre bitno uskraćeni u mogućnostima pružanja usluge, morala bi se osetno uvećati.

Ako ranije i nismo, ovih dana uviđamo koliko je važno imati kvalitetnu i dobro organizovanu zdravstvenu službu.

  • Sava

    14.12.2020 13:55
    Trogovci
    Svedok sam iskoriscavanja radne snage od strane vlasnika trgovackih radnji, uglavnom svi dobijaju minimalac a retki plus koverta do nekih 100 eura
    Ako jedna trgovkinja koja radi sama u smeni ima Pazar od 150.000,00dinara Kolika bi njena plata trebala biti?
    Kada dodje kuci nije joj ni docega, kolika ce njena penzija biti? Bice siromasnija nego ikad, zdravlje izgubiti u hladnom i kicmu slomiti od robe, a zivce od svakakvih musterija, dok ce se gazda obogatiti,kako drzava da zastiti te ljude da ih ne iskoriscavanja.?
  • /

    12.04.2020 14:54
    /
    Ti si jos uvek med. tenicar.
    Tako da se jos nisi dovoljno naradio uceci
  • botfucker

    12.04.2020 10:15
    Djura je bezobrazan. On bi radije drugom da nanese stetu nego da poopravi svojje stanjje. Kolika tebi treba plata kada ti tvoje kolege odvlace posao u svoje privatne ordinacije? Tada cutis. Koliko radis? Vikendom sedite u dezurani i prevrcete ocima kada dodje pacijent. Tvoj doktor ima osnovnu platu koja nije ispod 70 hiljada plus MIINIMUM 4 dezurstva koje JEDNO nije ispod 12 000. Za nase uslove ti je malo? Gde su projekti i jos svakakva grebanja. Ah da, a radna nedelja od 35 sat? Da ponovim, buni se sto ti doktor odvodi musterije, pacijjente u svoju privatnu ordinaciju jer svaka intervencija se fakturise. Tebi je to manje. Nisi znao? Ima jos puno toga na medicinarski racun, al od tome drugi put.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.