Tri dobre vesti stižu iz Francuske: Izolacija počela da daje rezultate, kraj epidemije moguć 30.aprila

Goran ČVOROVIĆ

09. 04. 2020. u 23:36

U četvrtak je na reanimaciji bilo još 7.066 pacijenata, što je za 82 manje nego dan ranije. To je prvi konkretan znak da epidemija popušta

Три добре вести стижу из Француске: Изолација почела да даје резултате, крај епидемије могућ 30.априла
(OD stalnog dopisnika: PARIZ)

TRI dobre vesti saopštene su u četvrtak u Francuskoj, kada je reč o epidemiji virusa korona. Po prvi put, broj pacijenata priključenih na respiratorne aparate počeo je da opada.

Istovremeno, jedna referentna medicinska institucija saopštila je da je vrhunac epidemije u ovoj zemlji bio zabeležen 31. marta, a da bi njen kraj ovde mogao da usledi 30. aprila. Konačno, treća vest je da je predsednik države Emanuel Makron otišao u posetu doktoru Didijeu Raultu u Mediteranskoj infektološkoj klinici u Marselju, što se ocenjuje kao signal da bi njegov tretman mogao da dobije zeleno svetlo.

U četvrtak je na reanimaciji bilo još 7.066 pacijenata, što je za 82 manje nego dan ranije. To je prvi konkretan znak da epidemija popušta. Generalni direktor Zdravstvene službe Žerom Salomon je, međutim, skrenuo pažnju da i dalje treba biti veoma oprezan, tim pre što je tokom dana na respiratore priključeno 369 ljudi, što je veoma visok broj. Do negativnog bilansa se došlo većim otpuštanjem pacijenata. Ipak, to je veoma dobar znak.

Istovremeno, Autonomna kasa penzijskog osiguranja medicinskih radnika, koja u Francukoj ima priznat autoritet, objavila je svoju studiju na osnovu statistika novih slučajeva u bolnicama i došla do zaključka da je maksimalan broj novoobolelih zabeležen 31. marta i da bi kraj epidemije mogao da nastupi oko 30. aprila, pod uslovom da se poštuje izolacija.

Profesor Salomon je takođe pozvao na oprez kada su u pitanju ovi zaključci, jer će tok epidemije moći da se sagleda tek kad ona prođe. Ali, i ovo je ohrabrujuća vest, ne samo za Francusku, već i za sve evropske zemlje koje se nalaze u sličnoj situaciji.

Takođe u četvrtak, predsednik Makron je nenajavljeno otišao kod doktora Raulta i s njim se zadržao u razgovoru duže od tri sata. Čuveni marseljski infektolog mu je predstavio svoju metodu lečenja kombinaciojom antimalarijskog leka hidroksiholokina i antibotika azitromicina, i potanko objašnjavao rezultate do kojih je došao. Makron je obišao i laboratoriju u kojoj se vrše ispitivanja.

Predsednik, naravno, ne donosi odluku o tretmanu, ali u ovim trenucima kada je zemlja u ratu protiv nevidljivog neprijatelja njegovi stavovi kao šefa države su od velikog značaja.

Zvanično, predsednik je hteo da pokaže da želi da konsultuje sve, pa i Raulta, a ova poseta, takođe oficijelno, ne znači da je njegov tretman odobren. Ipak, poznavaoci prilika ističu da je ovo nezvanično dobar znak da predsednik ima poverenja u njegove metode. Tim pre, ako se zna da je ova poseta izazvala veliku podeljenost u predsednikovom okruženju. Govori se da je Raultov princip podržala i Makronova supruga Brižit.

Rault insistira na tome da tretman za koji se zalaže obolelima treba dati u ranoj fazi, da bi bio što efikasniji, zbog čega je potrebno testirati što više ljudi.

U četvrtak je u zemlji bilo ukupno 117.749 obolelih, od kojih 31.415 u domovima za stare. Novih slučajeva je bilo 4.286 u bolnicama za jedan dan, i 4.897 u staračkim domovima, ali po zbirnim podacima za dva dana, uključujući i podatke koji su iz nekih ustanova ovog tipa stigli još od početka epidemije.

Prema istoj statistici, ima ukupno 12.210 preminulih, od kojih 8.044 u bolnicama što je za 424 više nego dan ranije, i 4.166 u domovima.

Među preminulima, 82 odsto su stariji od 70 godina. Smrtnost je na nacionalnom nivou u 14. nedelji pandemije porasla za čak 41 odsto u odnosu na uobičajeni prosek.

Prema podacima iz 1.114 bolnica, do sada je bio hospitalizovan 62.641 pacijenat. Trenutno ih u bolnicama ima 30.767, što je za 392 više nego dan ranije. Primljeno je oko tri hiljade novih pacijenata, ali je i otpušten značajan broj.

Istovremeno, ozdravilo je 23.200 ljudi, što je za oko dve hiljade više nego 24 sata ranije.

- Naša strategija odbrane od epidemije, opštom izolacijom, počinje da daje rezultate – poručio je Žerom Salomon i pozvao da se nastavi sa striktnim poštovanjem karantina.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije