Pre nego što nas pitate da ostanemo kod kuće, prestanite da pravite budale od nas: Kamiondžija iz Turske postao hit na internetu

Novosti online

10. 04. 2020. u 00:00

Ove nedelje je u Turskoj postao viralan video na kome vozač kamiona izražava ono što osećaju milioni pripadnika radničke klase u toj zemlji

 Пре него што нас питате да останемо код куће, престаните да правите будале од нас: Камионџија из Турске постао хит на интернету
Ove nedelje je u Turskoj postao viralan video na kome vozač kamiona izražava ono što osećaju milioni pripadnika radničke klase u toj zemlji, koji su previše siromašni da bi mogli da poštuju mere vlade protiv korona virusa i ostanu u svojim kućama. "Ako me ne ubije virus, ubiće me vaš sistem ", rečenica koju izgovara na kraju snimka postala je slika i prilika svih problema Erdoganovog represivnog režima.

- Sada mi kažete da ostanem u karantinu kod kuće. Kako, čoveče? Nemam penziju. Nisam državni službenik. Nisam bogat. Ja sam radnik, vozač kamiona. Ako ne radim, nemam za hleb. Ne mogu da platim stanarinu, račun za struju ili vodu. To je gore od smrti. Pre nego što nas pitate da ostanemo kod kuće, prestanite da pravite budale od nas. Preduzmite mere za nas da bismo mogli da preduzmemo vaše mere predostrožnosti. Ovako, ili ću ostati kući i umreti od gladi ili ću umreti od virusa. Na kraju, ako me ne ubije virus, ubiće me vaš sistem - rekao je muškarac.

Samo nekoliko dana kasnije on je priveden.

Priča ovog čoveka razotkrila je dvostruki problem sa kojima se Turska danas suočava. To su iliberalizam i loše ekonomsko upravljanje. Iza oba stoji režim-jednog -čoveka, predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i u sveopštoj krizi zbog pandemije korona virusa, ti problemi su jasniji nego ikada.

Naravno, pandemija postavlja izazove vladama širom sveta. U slučaju Turske, uz rano donete mere postoji nada da „kriva“ neće biti tako strma kao u Italiji ili Americi. Ulice Istanbula su već dve nedelje prazne, a kompulsivna higijena turskih domaćinstava možda se ipak pokaže kao dobra stvar. Škole, restorani, tržni centri, kancelarije i džamije zatvoreni su, a zemlja je pod karantinom.

Međutim, on ne važi za sve. Fabrike i gradilišta rade punom parom, a finansijski podsticaj od 15 milijardi dolara koji je Erdogan ponudio preduzećima je među najnižim u G20 zemljama. Samo 300 miliona dolara namenjeno je za jednokratno davanje najugroženijim porodicama (2 miliona porodica treba da primi otprilike po 150 dolara), dok je podsticaj za kompanije i odlaganje isplate duga ili pozajmice od državnih banaka. Umesto da pruži veću podršku ugroženim građanima, Erdogan je ove nedelje na televiziji saopštio broj bankovnog računa za donacije.

foto EPA
Turska je bila u problemima mnogo pre nego što se virus pojavio. To je sistemski problem - kada jedan čovek zameni sve institucije, neizbežno je da dođe do grešaka.

Kao jedina osoba koja donosi ekonomske odluke u zemlji, Erdogan je insistirao na visokim državnim troškovima i stvorio građevinski mehur klasičan za zemlje u razvoju, sa projektima koji se protežu od jednog od najvećih svetskih aerodroma do mosta preko Dardanela ili drugog mosta preko Bosfora. Vlada je čak prošle nedelje imala tender za početak radova na kanalu Istanbul, još jednom od Erdoganovih projekata za izgradnju skupog morskog prolaza paralelnog sa Bosforom.

Sa opasno niskim rezervama u centralnoj banci, Turska ne može da priušti da kaže građanima: "Mi ćemo se pobrinuti za vas dok sedite kući".

Stanje u kome se demokratija nalazi je još gore, prenosi "Vašington Post". Vlastima se čini da je kontrola informacija i suzbijanje neslaganja jednako važno kao i zaustavljanje širenja virusa. Zvanične podatke o korona virusu objavljuje samo ministar zdravlja, bez lokacija ili geografskih detalja. Doktor koji je izneo nešto drugačije podatke od zvaničnih primoran je da se izvini, a žena koja je objavila video na društvenim medijima na kome je prikazano novo iskopano groblje, pozvana je na ispitivanje.

Foto EPA

Kako mu nakon previše godinana vlasti popularnost opada, Erdogan je sada na čelu režima koji očuvanje "statusa kvo" stavlja ispred svega ostalog.

Slučaj Turske krši ono što politkolozi nazivaju „autoritarnom pogodbom", koja znači da autoritarni režimi mogu da održe vlast ne samo represijom, nego i tako što, poput zalivskih zemalja, obezbeđuju visok standard građanima. U Turskoj se, izgleda, ne dobija ni novac ni demokratija.

Vozač kamiona iz videa sa početka teksta pušten je iz pritvora nakon pobune javnosti.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Micko Lovric

10.04.2020. 07:54

ceo ovaj tekst me podseca na jos jednu zemlju... totalno slicno, jedan covek zamenio sve institucije... al moze ovaj erdogan nesto da nauci od njega izgleda, posto ovaj drugi u toj nekoj zemlji to radi sve bez greske a erdoganu ipak ne ide...