10. april  2020. 00.07  →  23.15 | Izvor: Tanjug, RTV

Počeo policijski čas, do ponedeljka u 5 ujutro, za kršenje kazna i do 150.000 dinara

BEOGRAD, NOVI SAD -

U Srbiji je danas u 17.00 sati stupio na snagu "policijski čas" koji će trajati 60 časova, tokom celog vikenda, do ponedeljka u 5.00 sati ujutro.

video icon

Kretanje i okupljanje je zabranjeno, ali građani koji tokom policijskog časa imaju zdravstvene probleme, ne samo vezane za Covid -19, mogu da posete lekare.

Kada je reč o najstarijim sugrađanima, stariji od 65 godina u gradskim sredinama, i starijim od 70 godina u seoskim sredinama, za njih ostaje mera da ne smeju da napuštaju domove.

Vlasnici kućnih ljubimaca mogu da prošetaju svoje ljubimce tokom trajanja policijskog časa od 23 časa do 1 ujutro, i u nedelju od 08 do 10 sati ujutro, u trajanju od 20 minuta i ne dalje od 200 metara od mesta prebivališta.

Kretanje tokom policijskog časa dozvoljeno je svima onima koji imaju dozvolu za to, koja se od prošle srede može dobiti i elektronskim putem.

Reč je o dozvolama za privrednike, poljoprivrednike i građane koji brinu o drugima.

Takođe stomatolozi koji su se prijavili Stomatološkoj komori Srbije da pružaju hitne intervencije tokom policijskog časa nije potrebna posebna dozvola.

Za kršenje zabrane kretanja kazna do 150.000 dinara

Svima koji prekrše "policijski čas", odnosno zabranu kretanja od 17 sati danas do ponedeljka u 5 sati ujutru preti novčana kazna od 50 do 150 hiljada dinara.

U skladu sa Naredbom Vlade o ograničenju i zabrani kretanja na javnom mestu od 21. marta, kršenje ove Naredbe predstavlja prekršaj koji se rešava po hitnom postupku.

Okrivljena lica će dobiti prekršajnu prijavu i sa njom će biti privođena kod sudija za prekršaje koji će im odmah izricati prekršajne kazne.

Izuzeci su samo osobe koje imaju dozvolu za kretanje i oni koji osete simptome bolesti i žele da se jave nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Ovaj policijski čas od 60 sati biće najduži od uvođenja vanrednog stanja 15. marta, a radi sprečavanja širenja korona virusa.

Za prvih 14 dana primene Naredbe zbog ovog prekršaja kažnjeno je više od 1.400 osoba.

U cilju sprečavanja širenja virusa odluke vlade Srbije o ograničenju trajanja slobodnog kretanja primorale su građane da posete supermarkete kako bi se snabdeli neophodnim namirnicama za predstojeći vikend.

Novosadski supermarketi su od ranog jutra bili puni penzionera. Kupovine su nastavljane i u toku dana, a su kupci sa nestrpljenjem čekali u redu, kako bi se snabdeli neophodnim namirnicama za predstojeći vikend.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 2

Није_него  10. 04. 2020. | 05:56
хорор филм, опет ћемо гледати Европљане како трчкарају и возе бајс док ми пратимо мој рођак са села на РТС-у
Nebojsa  10. 04. 2020. | 11:32
dzaba vam policijski cas kad je od jutros od 4 sata,guzva ispred svih prodavnica,banaka,,menjacnica...Mozetei predpostaviti sta ce biti pred pravoslavni uskrs !?Odlucite se vise,ili dve nedelje u izolaciji ili nas pustite da zivimo pa kako bude!