Subota, 10.11.2007.

12:02

Đilas: Izbori u januaru

Ministar bez portfelja Dragan Đilas očekuje da će predsednički i pokrajinski izbori u Srbiji biti održani zajedno, polovinom januara.

Izvor: B92

Default images

On je ocenio da "nije naročito važno što će izbori za predsednika Srbije biti održani u januaru, umesto u decembru ove godine", i dodao da je "postignuta pobeda u tome što je moguća kriza među koalicionim partnerima prebrođena".

"Nažalost, mi se u Srbiji često vezujemo za neke prolazne i nebitne stvari od kojih ne zavisi svakodnevni bolji život građana ove zemlje", rekao je Đilas u intervjuu "Građanskom listu", zapitavši "ko će se za pola godine sećati priče o terminu izbora".

Đilas smatra da nije ključno to da li će uoči prvog kruga aktuelnog predsednika Srbije Borisa Tadića podržati sve stranke koje su u vladajućoj koaliciji ili samo neke od njih.

"Za demokratiju je dobro da ima što više kandidata. Zato i postoje dva kruga. Utakmica se igra u dva poluvremena, a pobednik je onaj kandidat koji dobije više glasova u skladu sa zakonom koji propisuje kako se glasa", zaključio je Đilas.

Aligrudić: Nije bilo razgovora o datumu

Miloš Aligrudiæ (FoNet)
Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić u intervjuu "Politici", izjavio je da su u prošlonedeljnim razgovorima koalicionih partnera otklonjeni nesporazumi o održavanju predsedničkih izbora, ali da nije bilo reči o konkretnom datumu njihovog održavanja.

Na pitanje šta treba da se desi pa da DSS proceni da je ugrožen teritorijalni integritet zemlje i da nije vreme za izbore, Aligrudić je, kao prvo, naveo mogućnost da "politički organizovani Albanci na Kosovu i Metohiji proglase nezavisnost" južne srpske pokrajine.

Drugi element bi, prema njegovim rečima, bio da "UNMIK ne odreaguje na način kako je to ranije činio, dakle, poništenjem te deklaracije", i treće da neke od zemalja koje su važni činioci međunarodne zajednice, kao SAD, unilateralno priznaju tu novu samoproglašenu državu. Govoreći o tome da li će DSS podržati zajedničkog kandidata koalicije na predsedničkim izborima, Aligrudić je rekao da ta stranka nikada nije donela odluku o učesću svog kandidata na izborima ili o podršci nekom drugom kandidatu pre nego što izbori budu raspisani ili pre nego što se realno znalo kada će biti raspisani.

Odluka o podršci kandidatu druge koalicione stranke na izborima za predsednika Srbije zavisiće, prema njegovim rečima, od toga da izbori budu raspisani ili da bude izvesno njihovo raspisivanje, kao i od interesa stranke.

Na pitanje o mogućoj saradnji DSS i SRS, koju je prošle nedelje pominjao Tomislav Nikolić, u situaciji u kojoj bi Srbija bila ugrožena, Aligrudić je rekao da bi takva saradnja bila neophodna.

"Mislim da svaka ozbiljna stranka, pogotovo tako velika kao što je SRS, mora ponuditi ruku saradnje svim strankama u Srbiji, naročito kada je u pitanju odbrana vitalnih državnih interesa", naveo je Aligrudić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: