Mreža protiv trafikinga

Mreža protiv trafikinga biće izgradjena u šest gradova Srbije, rečeno je sinoć na predstavljanju projekta "Protiv trgovine ljudima".

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 10.11.2007.

10:06

Default images

Projekat realizuje nevladina organizacije Fenomena, a mreža protiv trafikinga biće izgradjena u Kraljevu, Novom Pazaru, Požarevcu, Šapcu, Kikindi i Sremskoj Mitrovici. Predsednica Organizacije protiv nasilja u porodici i trafikinga Vesna Stanojević izjavila je da je prema poslednjim podacima trgovina ljudima najizraženija u delu Srbije koji gravitira ka Novom Pazaru.

"Cilj te lokalne mreže je da se prepozna problem trgovine ljudima u Srbiji, jer iako znamo da taj problem postoji, on još nije dovoljno evidentiran i na njemu se ne radi koliko bi trebalo", kazala je Stanojević.

Ona je istakla da su kroz jedino savetovalište za žrtve trgovine ljudima u Srbiji do sada prošle 244 devojke.

Kako je istaknuto, u Kraljevu za sada nije zabeležen ni jedan slučaj trgovine ljudima, ali je porodično nasilje u porastu, zbog čega je do kraja oktobra ove godine podneto 40 krivičnih prijava, što je za jednu trećinu više nego u istom periodu prošle godine.

Članica NVO Fenomena Dragana Veljović je kazala da su se u poslednja četiri meseca od kada je otvoren SOS telefon, javile 252 žene, i deset devojaka starosti od 18 do 30 godina.

"Devedeset odsto njih su se žalile na fizičko nasilje koje trpe u porodici, dok se deset odsto žalilo na psihološko nasilje", rekla je Veljović.

NVO Fenomena je podnela zahtev Skupštini opštine Kraljevo za dodelu placa za izgradnju sigurne kuće.

Vesna Stanojević je ocenila da su sigurne kuće pravo rešenje za žrtve porodičnog nasilja nad ženama i decom, koje sve češće ima tragičan ishod.

"Mi radimo na tome da imamo tri sigurne kuće u Beogradu. Krajem ovog meseca u Beogradu otvaramo prvu sigurnu kuću koja je napravljena zahvaljujući kampanji RTV B92", kazala je Stanojević.

Projekat nevladine organizacije Fenomena iz Kraljeva odobrili su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

"Pomoravski okrug nezaobilazan"

Pomoravski okrug, kroz koji prolaze najznačajniji međunarodni putevi, predstavlja nezaobilazno područje ilegalnih migracija i trgovine ljudima, od kojih pojedinci ostvaruju ogroman profit, izjavio je Tanjugu šef Odseka za migracije i trgovinu ljudima Policijske uprave u Jagodini Darko Nešić.

Žrtve mogu postati svi koji su pogodni za prostituciju, pornografiju, trgovinu organima, prosjačenje i druga krivična dela, kazao je Nešić i istakao da se radi o "izuzetno dobro organizovanom poslu, koji je po svojoj organizaciji, obimu i profitu odmah iza trgovne drogom".

Istakavši da je srpska policija osoposobljena za ovaj vid borbe, on je naglasio da problem nije karakterističan samo za našu zemlju, već i za zemlje "sa mnogo jačim resursima", ali Srbija prestavlja primer u regionu kada je u pitanju institucionalna borba protiv trgovine ljudima.

Nešić je kazao da su pripadnici Policijske uprave u Jagodini od 2000. godine presekli nekoliko lanaca trgovine ljudima, u kojima su učestovali kako gradani Srbije tako i kriminalci iz drugih zemalja.

Nešić je kazao da je u Pomoravskom okrugu, u organizaciji Službe za koordinaciju zaštite žrtava trgovine ljudima, organizovan seminar za preventivu, koji sprovode predstavnici Centra za socijalni rad, policije i određenih nevladinih organizacija.

"Rizici su isuviše veliki da bi se ignorisali, i potrebno je da se u borbu protiv ove pojave uključi šira javnost", rekao je Nešić i dodao da trgovina ljudima "prestavlja najekstremniji, eksploatatorski oblik ekonomskog kriminala".

Prema njegovim rečima, godišnje se u svetu na kriminalnim poslovima oko trgovine ljudima "obrće" više od 60 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: