Dostupni linkovi

Nove ekonomske mjere za ugrožene firme i radnike u Crnoj Gori


Premijer Crne Gore Duško Marković, arhivska fotografija
Premijer Crne Gore Duško Marković, arhivska fotografija

Crnogorska vlada donijela je novi paket ekonomskih mjera koje, između ostalog, predviđaju subvencije i nadoknade za sektore koji su zatvoreni i ugroženi u toku pandemije virusa korona.

Predviđeno je da Vlada subvencionira 70 odsto minimalne zarade i 100 odsto poreza i doprinosa na minimalnu zaradu za april i maj, za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima koji su morali biti zatvoreni.

Među mjerama, koje je predstavio premijer Duško Marković u obraćanju javnosti, država će nadoknaditi do 50 odsto iznosa minimalne zarade za april i maj bruto za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima čiji je rad ugrožen usljed mjera za suzbijanje epidemije.

"Predložena je i subvencija za zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu za april i maj u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao ostati kući zbog čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina", poručio je Marković.

Vlada će subvencionirati i zarade zaposlenih u karantinu ili izolaciji za april i maj u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade.

Predviđene su i subvencije za novo zapošljavanje u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade u trajanju od šest mjeseci za preduzetnike, mikro, mala i srednja privredna društva koji zaposle ljudi u aprilu.

Marković je rekao i da su subvencije koje država daje kroz podršku privredi i građanima izuzete od prinudne naplate.

Vlada će obezbijediti i jednokratnu pomoć u iznosu od 50 eura svim nezaposlenim na evidenciji Zavoda za zapošljavanje koji ne ostvaruju novčanu naknadu ili materijalno obezbjeđenje.

Premijer Marković je naveo da predlog Vlade obuhvata brigu za više od 100 hiljada zaposlenih i više hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća.

U Crnoj Gori 252 osobe oboljele su od virusa korona.

Do sada su, od posledica virusa, preminule dvije osobe.

XS
SM
MD
LG