Linkovi

Crna Gora: Pad broja novooboljelih od koronavirusa, vlasti pooštravaju mjere


Montenegro arrest COVID-19
Montenegro arrest COVID-19

Iako u posljednja dva dana zabilježen pad broja novoboljelih od koronavirusa, crnogorske zdravstvene vlasti su - zbog kršenja naredbi o fizičkoj distanci - u srijedu pooštrile mjere protiv širenja bolesti, zabranjujući prisustvo više od jedne odrasle osobe na javnim površinama, te izlazak nedjeljom poslije 11 ujutru.

Nacionalno koordinaciono tijelo za sprječavanje širenja zaraznih bolesti saopštilo je da nova mjera o prisustvu na javnim površinama “ne odnosi na dijete mlađe od 12 godina života, dijete sa poremećajima iz autističnog spektra i drugim smetnjama u razvoju i osobe koje koriste invalidska kolica, uz prisustvo jednog roditelja, staratelja, usvojioca, hranioca, pratioca ili drugog punoljetnog člana porodičnog domaćinstva”.

NKT je istaklo da se zabrana “ne odnosi na lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama”.

Nakon sjednice NKT, na kojoj je analizirana epidemiološka situacija u Crnoj Gori, saopšteno je da “konstatovano značajno povećanje broja građana na ulicama i javnom površinama juče i danas”, te da to predstavlja “nedopustiv nivo kršenja naredbi i preporuka o potrebnoj fizičkoj distanci i ostanka u objektima stanovanja”.

“…Zbog čega je data saglasnost da već večeras budu dopunjene i izmijenjene pojedine privremene mjere, kako bi nove odluke važile od sjutra”, rekli su u NKT.

Pored ostalog, mjerama za suzbijanje koronavirusa dozvoljeno je napuštanje kuća radnim danima od 5 do 19 sati, subotom od 5 do 13, a nedjeljom od 5 do 11 sati, a ranije su zatvorene granice, kafići, restorani, šoping molovi, parkovi i šetališta, te zabranjena sva okupljanja i boravak u tuđem stambenom prostoru.

U međuvremenu, policija je uhapsila jednog radnika IT sektora Doma zdravlja u Podgorici, identifikovanog kao M.R, zbog sumnje da je putem Vajbera neovlašćeno distribuirao spisak sa ličnim podacima oboljelih od koronavirusa.

Osnovno državno tužilaštvo istražuje da li je još neko službeno lice neovlašćeno koristilo spisak oboljelih od Kovida 19, saopštila je Milica Mandić, državna tužiteljka i portparolka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Prema najnovijim podacima, u posljednja 24 časa zabilježeno je osam novih slučajeva od 315 uzorkovanih osoba, a broj zaraženih dostigao 249, uz dva smrtna slučaja pacijenata pozitivnih na Kovid 19.

XS
SM
MD
LG