Svijet

Šojgu traži da se kazne oni koji ruše sovjetske spomenike u inostranstvu

Šojgu traži da se kazne oni koji ruše sovjetske spomenike u inostranstvu
Foto: N.N. | Šojgu traži da se kazne oni koji ruše sovjetske spomenike u inostranstvu

MOSKVA - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu zatražio je od predsjednika Istražnog komiteta Rusije Aleksandra Bastrikina da pokrene istragu o stranim zvaničnicima odgovornim za rušenje spomenika sovjetskim građanima, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Šojgu je skrenuo pažnju na činjenicu da se "u posljednje vrijeme vidi porast pokušaja zvaničnika određenih stranih država da falsifikuju istorijsku istinu o odlučujućem doprinosu Sovjetskog Saveza u porazu fašističkih osvajača tokom Drugog svetskog rata".

On je istakao da "najodiozniji predstavnici državnih i lokalnih vlasti" donose odluke o rušenju memorijalnih spomenika koje ovjekovečuju uspomenu na poginule sovjetske građane.

"Konkretno, 3. aprila 2020. godine u Pragu je na inicijativu poglavara okruga Prag 6 Kolarža demontiran spomenik maršalu Sovjetskog Saveza I. S. Konjevu", podsjetio je Šojgu.

Ministar odbrane zatražio je od predsjednika Istražnog komiteta da razmotri pitanje "privođenja pravdi lica koja su počinila ova nezakonita djela".

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u utorak zakon o krivičnoj odgovornosti za uništavanje ili oštećenje vojnih grobova i spomenika podignutih u znak sjećanja na poginule u odbrani domovine.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije