Ekonomija

0

Kurti u pismu Lajčaku: Dijalog ne treba da dovede do promene granica

Autor: IG

Izvor: Beta

Kurti u pismu Lajčaku: Dijalog ne treba da dovede do promene granica

Izvor: Foto: PrntScr / You Tube

"Strane moraju da osiguraju da se ni u kom slučaju ne raspravlja o pitanjima međusobne suverenosti, teritorijalnog integriteta i unutrašnjih poslova. Nama nije potreban dijalog koji uključuje mape na stolu, niti postupak koji nas vodi do redefinisanja granica. Ovo je od suštinske važnosti", napisao je Kurti Lajčaku 3. aprila.

U pismu Lajčaku, specijalnom predstavniku EU za dijalog i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Kurti je potvrdio posvećenost Vlade Kosova dijalogu Kosova i Srbije, navodeći da obe strane moraju intezivno da rade na postizanju konačnog sporazuma o svim spornim i nerešenim pitanjima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kurti je napisao da EU i SAD moraju da posreduju u dijalogu, a da konačni sporazum treba da bude propraćen "paketom političkih, ekonomskih i finansijskih mera koje bi ubrzale rast životnog standarda u obe zemlje, kao i njihovu integraciju u EU".

U pismu čiji je sadržaj danas objavljen, Kurti je najavio je da će formirati i voditi pregovarački tim za dijalog u kojem će uz njega biti i predsednik Kosova Hašim Tači, predsednica Skupštine Vjosa Osmani i predstavnici političkih partija u Skupštini Kosova.

Odgovarajući Kurtiju, Lajčak je u pismu ocenio da je odluka Vlade Kosova da ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije prvi konkretan korak spremnosti Kurtija da pristupi dijalogu uz posredstvo EU.

Naveo je da ohrabruje to što je, kako je Kurti napisao, Kosovo posvećeno normalizaciji odnosa i procesu dijaloga i što je spremno da radi na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu.

"Očekujem da će Priština i Beograd obnoviti svoje angažovanje sa istom odlučnošću. Kao što ste i Vi istakli, to je važno za dobrobit naroda na obe strane. Uveren sam da, ako postoji istinska politička volja, možemo postići rezultate kojima težimo u korist naroda na Kosovu i u Srbiji", napisao je Lajčak.

On je naveo da će zbog korona virusa morati da prilagodi planove na početku mandata i da ga pandemija neće sprečiti u angažovanju oko tog pitanja.

"Voleo bih da se lično upoznamo u narednim danima i razmenimo mišljenja o putu koji je pred nama. To neće biti moguće u bliskoj budućnosti, međutim, ova situacija me neće sprečiti da se bavim time", napisao je Lajčak, prenosi RTS.

Lajčak je dodao da njegovo imenovanje na funkciju specijalnog predstavnika EU znači povratak angažovanja Unije u dijalogu i da je njegov cilj da "neumorno i dinamično radi na unapređenju dijaloga".

On je Kurtiju čestitao na dosadašnjem trudu u borbi protiv pandemije i dodao da EU stoji uz Kosovo u toj borbi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR