');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

DNEVNI KORONA RADAR Crn dan za Britaniju, Vuhan posle 76 dana izašao iz blokade, u Srbiji tokom celog vikenda policijski čas

Broj obolelih od korona virusa u svetu dostigao je skoro 1,5 milion a preminulo je više od 87.000 ljudi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
koronaradar p4 RAS epa hotli simanjuntak, Shutterstock Foto: EPA/ Hotli Simanjuntak, Shutterstock / RAS Srbija
koronaradar p4 RAS epa hotli simanjuntak, Shutterstock

Od zaraze korona virusom se do sada oporavilo preko 319.000 ljudi. Od onih koji su trenutno zaraženi, oko četiri posto je u kritičnom stanju.

Bolest KOVID-19 raširila se na 209 država i teritorija širom sveta, pokazuju podaci "Worldometers".

Virus na mapi sveta

Ubedljivo najviše prijavljenih slučajeva zaraze je trenutno u Sjedinjenim Američkim Državama 418.451. Slede Španija sa 146,690 i Italija 139.422, dok su na četvrtom i petom mestu Francuska i Nemačka sa 112,950, odnosno 110,698. Sledi Kina sa 81.802 slučajeva.

Što se tiče broja žrtava, najviše ih je u Italiji (17.669), zatim u Španiji (14.673) i u SAD (14.240).

Kompletnu listu pogođenih zemalja i njihovu statistiku možete pogledati na ovom sajtu.

Foto: screenshot

Virus u Srbiji

Od posledica korona virusa u Srbiji su u poslednja 24 sata preminule 4 osobe muškog pola, saopštila je dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za medije. Testirani su uzorci još 1.135 osoba, od kojih je 219 pozitivno na KOVID- 19.

Najnovije informacije su na današnjoj konferenciji za medije saopštili dr Predrag Kon i dr Darija Kisić Tepavčević, i poručili da je sada najvažnije da potpuno smanjimo kontakte, da se poštuju sve mere izolacije i zabrana kretanja, ali i istakli da ima mesta za optimizam i da se "svetlo na kraju tunela vidi".

Danas su uvedene i nove mere koje podrazumevaju da će na snazi biti policijski čas sa početkom od 17h u petak do 5h u ponedeljak.

Foto: Tanjug News Agency official / youtube

Iako je bilo reči da bi policijski čas mogao da bude uveden za Beograd i Niš kao najveća žarišta, on će važiti za celu zemlju.

Dr Kisić je rekla i da se razmišlja o lečenju krvnom plazmom.

- Lečenje krvnom plazmom je nešto što je poznato i ima istraživanja koja kažu da može da ima efekta u lečenju korona virusa . Ozbiljno se razmišlja u tom pravcu - rekla je danas dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Virus u svetu

Velika Britanija je nastavila da niže sve veći broj smrtnih slučajeva. Danas je oboren novi rekord sa 938 smrtna slučaja, pa je ukupan broj porastao na 7.097.

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa pandemijom KOVID-19 u bolnicama u Engleskoj uvećan je za 895, saopštila je Nacionalna zdravstvena služba (NHS). U saopštenju se navodi da je ukupan broj preminulih u Engleskoj porastao na 7.097.

Boris Džonson
Foto: facundo arrizabalaga / EPA;
Boris Džonson

U toj zemlji je na intenzivnoj nezi i premijer Boris Džonson, a lekari su rekli da mu je stanje stabilno.

Broj preminulih u Španiji za poslednja 24 sata je 628, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Foto: Profimedia

Od početka epidemije u Španiji je umrlo 14.673 ljudi, prenosi Rojters.

I Rusija je zabeležila rekord u broju slučajeva zaraze. Broj novih slučajeva korona virusa u Rusiji porastao je za 1.175 tokom prethodnog dana tako da je u 81 regionu Rusije sada zaraženo 8.672 ljudi.

U međuvremenu, SZO upozorava da nije vreme da se ublažavaju mere.

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge izjavio je danas da je širenje virusa KOVID-19 u Evropi veoma zabrinjavajuće i apelovao na vlade da veoma dobro razmisle pre nego što počnu da ublažavaju mere uvedene radi sprečavanja širenja virusa.

undefined
undefined

Glavni grad kineske provincije Hubej u kome se prvi put pojavio novi korona virus, od ponovo je otvoren nakon 76-dnevne blokade. Vlasti su otvorile puteve koji vode iz grada i dozvolile ljudima da napuste grad automobilom. Vuhan je od 23. januara bio praktično izolovan od sveta zbog epidemije virusa korona, a saobraćaj sa gradom bio je potpuno obustavljen.

Inkubacija, simptomi i prevencija

Infekcija novim korona virusom ima inkubacioni period između 1 i 14 dana. Studija objavljena u “Žurnalu Američkog medicinskog udruženja” otkrila je novi dokaz da se virus može širiti asimptomatično. Stručnjaci su procenili da svaka zaražena osoba tokom epidemije u proseku inficira još dve do tri osobe.

Infekcije korona virusom imaju širok spektar simptoma, uključujući groznicu, kašalj, kratak dah i poteškoće s disanjem. Blaži slučajevi uzrokuju simptome poput prehlade, dok teži mogu dovesti do upale pluća, teškog akutnog respiratornog oboljenja, prestanka funkcije bubrega i smrti.

Da li treba da se testirate?
Foto: RAS Srbija
Da li treba da se testirate?

Dezinfekcija površina, nošenje zaštitnih maski na licu i rukavica u javnom prevozu i ustanovama.

Tretman obolelih od novog korona virusa za sada ne postoji i u većini slučajeva simptomi sami prolaze. Stručnjaci savetuju obolele da uzimaju dosta tečnosti, da odmaraju i spavaju, a ako se simptomi pogoršaju da odu kod lekara.

Naučnici širom sveta utrkuju se da naprave vakcinu, međutim, stručnjaci upozoravaju da od njenog testiranja do proizvodnje može proći 18 meseci do dve godine.

Pročitajte još

Važni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođete i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

Otvorena je i jedinstveni kontakt centar za Kovid 19 - 19819