Srušio se most u Italiji: Preživela dvojica vozača

Saobraćaj na mostu je obično gust, ali jedva da je bilo vozila usled korona virusa.
Most
Polizia di Stato
Meštani su čuli tresak, a zatim zvuk urušavanja konstrukcije

Dva vozača kombija izbegla su ozbiljne povrede kada se most preko reke u severnoj Italiji srušio u sredu.

Saobraćaj na lokalnim putevima je obično gust, ali u trenutku urušavanja mosta bilo je malo vozila, zbog mera izolacije uvedenih usled epidemije korona virusa.

Fotografije sa mesta nesreće prikazuju crveno vozilo kurirske službe koje je još uvek na oštećenom putu.

Vozača je pogodilo odvaljeno parče konstrukcije i helikopterom je prevezen u bolnicu, ali njegove povrede su opisane kao lakše.

Vozač drugog kombija uspeo je da se iskobelja iz vozila bez povreda, ali je u šoku, navode izveštaji. Vatrogasci proveravaju reku, za slučaj da se još neko našao na mostu.

Stanje italijanskih mostova našlo se pod okom javnosti otkako je 43 ljudi poginulo kada se urušio veliki Morandi mostu u Đenovi u avgustu 2018. godine.

Automobili su padali 45 metera kada se parče mosta dužine 200 metara srušio. Kao uzrok nesreće okrivljeni su zarđali čelični nosači.

Najnovije urušavanje mostova odigralo se 100 kilometara dalje na istoku. Most povezuje regije Ligurija i Toskana. Zvaničnici tvrde da je most preko reke Magra bio dugačak 400 i visok oko osam metara.

Stanovnici Kapriljiole, grada najbližem mostu, kažu da su čuli jak tresak oko 10:20 ujutru, praćen zvukom urušavanja konstrukcije.

Uskoro je otkriveno da su vozači prijavili pukotinu na mostu nakon perioda loših vremenskih prilika u novembru prošle godine.

Most je popravljen i tehničari su ga pregledali pre nego što su izdali dozvolu za ponovno kretanje.

Za održavanje mosta je isprva bila odgovorna lokalna vlast u mestu Masa Kararara u Toskani, ali je zatim palo pod nadzor kompanije Anas, državne firme u vlasništvu Feriove delo Stato železničke grupe.

„U pitanju je puka sreća što se urušavanje nije pretvorilo u tragediju - sve to zbog manjeg saobraćaja usled pandemije korona virusa", izjavio je Mišel de Paskal iz unije italijanskih provincija UPI.

On je upozorio da regije u Italiji već neko vreme ističu da infrastruktura države zahteva hitnu popravku.

Lokalni gradonačelnik Roberto Valetini je izjavio da je poslao tri pisma upozorenja licima zaduženim za održavanje mosta.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • /

    09.04.2020 09:40
    /
    @Mora se reći
    imam majice iz trsta kupljene 80-ih.
    jos uvek ima boje na njima
  • Mora se reći

    09.04.2020 07:14
    S obzirom da je ovo ponovljeni slučaj, reklo bi se da nekvalitet ne postoji samo tamo i kod onih kojima ga stalno prišivamo.
    Kao matorac, dobro se sećam kvaliteta italijanskih proizvoda iz 60-tih i 70-tih, čiji su model preuzele njihove komšije.
    A nije bio dobar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC