Problem spoljnotrgovinskog deficita

Najveći problem srpske privrede, posle visoke stope nezaposlenosti, je spoljnotrgovinski deficit.

Izvor: B92

Nedelja, 04.11.2007.

14:29

Default images

U prvih devet meseci 2007. godine on je uvećan za trećinu i iznosi 6,4 milijardi dolara. Međutim, pozitivno je to što su i uvoz i izvoz veći su za skoro 40 odsto. Ali, bez obzira na ovaj značajan rast, na ogroman deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni najviše utiče uvoz energenata.

Zbog jačanja dinara, ogromnih kursnih razlika i pada dolara u odnosu na evro teško je izračunati koliki spoljnotrgovinski deficit beleži Srbija.

Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je on u 2007. godini veći za 34,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Novi pokazatelji, ipak ohrabruju jer je izvoz porastao za 39,9 odsto, a uvoz za 37,2 odsto.

Pored energenata, u strukturi uvoza najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju, raoba široke potrošnje i oprema. Ista roba je najzatupljenija i u izvozu. Međutim, pored uvoza i izvoza na visok spoljnotrgovinski deficit utiče i mnogo drugih faktora.

"Spoljnotrgovinski deficit dosta zavisi i od restrukturiranja privrede, povećanja konkurentnosti srpske privrede, potrebno je doneti set administrativnih mera i zakona, pristupiti STO i da profunkcioniše CEFTA, a sa druge strane mora se pomoći izvoznicima da povećaju izvoz, jer kurs i apresijacija donose gubitke,a pored toga njima nedostaje finasija", kaže Goran Radosavljević, šef Odseka za privredu i finasije u kabinetu potpredsednika Vlade.

Analitičari tvrde da zbog uvoza energenata, rast izvoza samo delimično može da reši problem deficita u spoljnotrgovinskoj razmeni. Srbija je energetski zavisna zemlja i na deficit najviše utiče uvoz nafte i gasa iz Rusije.

Ipak, činjenica je da Srbija beleži rekordan rast izvoza, čak najveći u regionu i za sada nema izgleda da bi spoljnotrgovinski deficit mogao da dovede zemlju u krizu.

"Kod energenata postoji tendencija rasta uvoza, a i rasla je njihova cena na svetskom tržištu. Ključno je da se taj deficit ima čime pokriti, a to ćemo uraditi starnim direktnim investicijama", kaže Goran Nikolić iz Privredne komore Srbije.

Poljoprivreda je oblast koja beleži najveći suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Međutim, Srbija gotovo sav suficit ostvaruje sa zemljama u okruženju, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Slovenijom, a trebalo bi da se okrene i drugim tržištima. Analitičari procenjuju da će spoljnotrgovinski deficit do kraja godine dostići cifru od oko 8,5 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: