Dostupni linkovi

Berni Sanders odustao od trke za demokratsku predsedničku nominaciju


Senator iz Vermonta Berni Sanders
Senator iz Vermonta Berni Sanders

Kandidat za demokratsku nominaciju za predsednika SAD Berni Sanders povlači se iz dalje, saopšteno je iz Sandersovog izbornog štaba.

Sanders je održao video konferenciju na kojoj je poručio da odustaje od borbe za demokratsku nominaciju za predseničke izbore u novembru ove godine.

Demokrate bi svog kandidata trebalo da izaberu na stranačkoj konvenciji u julu, ali je njeno održavanje neizvesno zbog pandemije korona virusa.

Time je bivši potpredsednik SAD Džo Bajden ostao jedini kandidat demokrata koji će se suprotstaviti aktuelnom predsedniku Donalnu Trampu.

Senator iz Vermonta važio je za progresivnog kandidata i socijaldemokratu, koga su većinom podržavali mladi.

“Potrebna nam je nova politika koja će uključiti radničku klasu u naš politički pokret, zatim mlade ljude, što će u novembru rezultirati najvećom izlaznošću na izborima u novembru u američkoj političkoj istoriji,” bile su neke od glavnih Sandersovih poruka nakon super utorka 3. marta.

Smatralo se da bi njegova pobeda na stranačkim izborima demokrate odvukla previše u levo, čime bi se biračko telo demokrata značajno polarizovalo.

Sanders je na samom početku trke za predsedničku nominaciju ubedljivo vodio ispred ostalih kandidata, ali je nakon odustajanja velikog broja kandidata “umerene” struje, poput Pita Budtidžidža, Majkla Blumberga, Ejmi Klobučar, i njihove podrške Bajdenu, počeo da zaostaje.

Berni Sanders je odluku o povlačenju doneo u trenutku kada se SAD bore sa pandemijom korona virusa i kada su neki od partijskih izbora već pomereni, dok su neki još uvek neizvesni.

Ovo je bio drugi put da se Sanders takmičio za demokratsku nominaciju za predsednika SAD.

Prošli put je izgubio od Hilari Klinton 2016. godine.

XS
SM
MD
LG