Centralna banka Francuske: Pad u prvom kvartalu 6 odsto

Francuska privreda je u prvom kvartalu verovatno pala za šest odsto u odnosu na prethodno tromesečje.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.04.2020.

11:21

Centralna banka Francuske: Pad u prvom kvartalu 6 odsto
Foto: Epa, Roman Pilipey

Razlog za to je vanredno stanje u celoj zemlji zbog epidemije koronavirusa koje je paralisalo ogroman deo ekonomije, procenila je Centralna banka Francuske.

To bi bio najveći kvartalni pad od Drugog svetskog rata, znatno veći od rekorda od minus 5,3 odsto zabeleženog u drugom kvartalu 1968. godine, kada su Francusku zahvatili građanski nemiri, masovni protesti studenata i generalni štrajkovi, izveštava Rojters.

Naredba "ostani kod kuće" je na snazi u Francuskoj od 17. marta i zvanično će trajati do 15. aprila, mada je vlada upozorila da bi mogla da produži vanredo stanje ukoliko proceni da je to potrebno.

Prema podacima Centralne banke, obustava rada zbog vanrednog stanja je uticala na smanjenje ekonomske aktivnost u proseku za jednu trećinu u jednoj radnoj nedelji.

U svetlu tako niskog nivoa aktivnosti, svake dve nedelje koje je zemlja provela u izolaciji moglo bi da rezultira padom godišnjeg brito domaćeg proizvoda za po 1,5 procentnih poena, procenila je Banka Francuske.

Vlada je prošlog meseca donela paket mera za spasavanje ekonomije vredan 45 milijardi evra (48,8 milijardi dolara) koji uglavnom podrazumeva odlaganje plaćanja poreza, a ponudila je i državne garancije u iznosu do 300 milijardi evra za zaduživanje kompanija kojima presušuju gotovinska sredstva.

Vlada je procenila da će budžetski deficit ove godine narasti na preko 3,0 odsto BDP-a, a guverner Banke Francuske Fransoa Vileroj de Galo je izjavio da svake dve sedmice karantina u celoj zemlji povećavaju fiskalni manjak za po jedan procentni poen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: