Gradovi

Povećan broj korisnika Narodne kuhinje u Trebinju

Povećan broj korisnika Narodne kuhinje u Trebinju
Foto: N.N. | Povećan broj korisnika Narodne kuhinje u Trebinju

TREBINJE - U Trebinju se, otkako se pojavila pandemija virusa korona, povećao i broj korisnika Narodne kuhinje koja djeluje pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, jer su neki građani bez stalnog zaposlenja koji su se prehranjivali radeći honorarne i povremene poslove ostali bez primanja i ovdje našli jedan topao obrok.

"Imamo stotinak redovnih korisnika, ali nam se zbog novonastale situacije javljaju i novi korisnici, a mi nikoga ne odbijamo, jer otkako smo formirani 2003. godine, vodimo se krilaticom da niko u gradu ne smije biti gladan", kaže šef kuhinje Gojko Bokić.

Kaže da se godinama redovno finansiraju iz gradskog budžeta, ali imaju i nekoliko drugih stalnih ili povremenih donatora koji ne žele da im se javno objavljuju imena, jer su u početku saradnje istakli da to rade iz milosrđa, a ne zbog bilo kakve reklame.

"Sada zbog povećanja broja korisnika imamo i dodatnu donaciju od Vlade Republike Srpske koju nam mjesečno prosljeđuje Crveni krst Trebinje i to u životnim namirnicama i zasad je to stalni priliv na koji računamo, ali imamo i dodatnih donacija ljudi i porodica koji su se, svjesni novonastale situacije, sami prijavili za pomoć, na čemu svima iskreno zahvaljujuemo", kaže Bokić.

Napominjući da su, zbog preventivnih mjera koje je donio gradski Krizni štab, i u Narodnoj kuhinji Trebinje skratili radno vrijeme, pa je redukovano i vrijeme isporuke hrane na period od 10 do 11 časova.

"S obzirom na to da se ranije odvozila hrana za dvadesetak naših korisnika koji su   nepokretni ili su iz udaljenijih naselja, a većina njih su takođe starije životne dobi,  sada smo im pridružili još desetak lica starosti preko 65 godina, jer se ne smiju kretati i za sada sve odlično funkcioniše", kaže Bokić.

Sve se, kako kaže, radi u koordinaciji sa Crvenim krstom i Centrom za socijalni rad, sa kojim se radilo od osnivanja kuhinje, pa se zajedničkim djelovanjem vrši i odvoz hrane.

On objašnjava da eparhijsko vozilo svima razvozi kuhane obroke, dok aktivisti Crvenog krsta dijele konzerve i takozvani hladni obrok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije